Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусіЗапечена цвітна капуста та брокколі в сметанно хріновому соусі – чудова страва для сніданку або вечері. Готується швидко і дуже просто. Корисна капуста, в поєднанні з іншими інгредієнтами, сподобається навіть тим, хто не дуже її полюбляє.

На базарі мені на очі трапилася свіженькі качанчики брокколі і цвітної капусти. Вони були такі гарні, що просто пройти попри них я не змогла. Якихось ідей не було. Поклала в холодильник – хай полежать. Кілька суцвіть використала для курчої зупи за пів години. А решта капусти повернулась назад в холодильник. Готувати фаршировану цвітну капусту, чи смажену в клярі не хотілось. А що до брокколі, взвгалі ідей не було. Сьогодні, розуміючи, що капуста смачнішою від лежання в холодильнику не стане, придумала таку страву. Чисто спонтанно.

Отже, запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі. Згадала, що колись мама готувала м’ясо в такому соусі. Хрін надавав страві особливої пікантності. Враховуючи, що капуста сама по собі має невиразний смак, соус виконає своє завдання по повній. А приготування в духовці зробить страву ще і корисною, ще і час заощадиться.

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі: інгредієнти

  • цвітна капуста – 200 Г;
  • брокколі – 200 Г;
  • корінь хрону – 50 г;
  • яйце куряче –  1 шт;
  • сметана –  5 столових ложок;
  • сир твердий – 100 г;
  • сіль, перець, паприка – до смаку;
  • олія рослинна для смаження – 2 столові ложки

Всі інгредієнти подаються в доволі відносній кількості

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі: технологія приготування

Цвітну капусту і брокколлі миємо і розбираємо на суцвіття.

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі

В киплячу підсолену воду додаємо солі, кладемо цвітну капусту і брокколі 10 хвилин до напівготовності. Зливаємо воду.

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі

Деко, в якому будемо робити запіканку, змазуємо рослинною олією і щільненькими рядочками викладаємо на нього суцвіття капусти. У мене вийшла отака краса.

Запечена цвітна капуста і брокколі в сметанно-хріновому соусі

Чистимо і миємо корінь хрону і натираємо його на тертці. Щоб його шматочки були більш дрібними, натертий хрін можна перебити ще блендером.

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі

Натираємо на тертці твердий сир. Коли обираєте для цієї страви сир, зупиніться на сорті, у якого доволі гострий смак. Бо, як я зазначала, капуста сама пособі не має яскраво вираженого смаку.

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі

В мисочці збиваємо яйце з сметаною, сіллю перцем та паприкою.  Додаємо подрібнений хрін і все добре перемішуємо.  Можна попробувати соус на смак і відкорегувати додаванням потрібних на вашу думку компонентів.

Рівномірно розподіляємо соус по капусті.

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі

Вмикаємо духовку.

Тепер наступила черга сиру.  Щедро, як снігом, посипаємо капусту ним зверху і ставимо деко в розігріту до 180 духовку на 15-20 хвилин.

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі готова.

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі

Ділимо на порції і подаємо до столу. Цю страву  добре готувати на сніданок або вечерю.

Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі

P.S. Якщо вам не смакує хрін або маєте до нього якесь упередження, можна його не використовувати у цій страві. Тоді запіканка метиме трохи інший смак. Але все одно буде смачною.