Кугеліс (kugelis) – готуємо знамениту литовську страву

Кугеліс (kugelis)

 
Щиро раджу приготувати кугеліс – надзвичайно смачну і дуже популярну в Литві страву.  Гарантую, що ви не пошкодуєте.

 

 

 

 

 

 

Щиро раджу приготувати кугеліс – надзвичайно смачну і дуже популярну в Литві страву.  Гарантую, що ви не пошкодуєте.

В Литві кугеліс – така ж популярна страва, šaltibarščiai (холодний литовський борщ) та цепеліни.

Подібно, як наш український борщ, кожна господиня готує кугеліс  зі своїми нюансиками. Але я не буду вдаватися в них, а подам класичний варіант цієї смачної страви.

Кугеліс (kugelis): інгредієнти

  •  картопля – 1,2 кг ( очищена);
  • цибуля – 1 велика або 2 малі;
  • сметана – 2 столові ложки;
  • яйце – 1- 2 шт;
  • масло вершкове – 50г;
  • підчеревина копчена – 150-200 г;
  • паприка копчена мелена – 1 чайна ложка;
  • майоран сухий або італійські трави – 1 чайна ложка;
  • тертий мускатний горіх – ¼ чайної ложки;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  •  олія для змазування форми.

 Кугеліс (kugelis): технологія приготування

 Спочатку приготуємо всі інгредієнти.

 Першим ділом нарізаємо кубиками копчену підчеревину. Що більше її в страві, тим смачніше буде. Але і міру треба знати, щоб не перестаратися.

Кугеліс (kugelis)

Далі дрібненько нарізаємо цибулю.

Кугеліс (kugelis)

 Розігріваємо на пательні масло і викладаємо цибулю. Постійно її помішуємо. Вона повинна ледь пожовтіти.

Кугеліс (kugelis)

Далі до цибулі додаємо порізану підчеревину і помішуючи, смажимо 1-2 хвилини. Цибуля ні в якому разі не повинна присмажитись. Вона має стати прозорою. Знімаємо пательню з вогню.

Кугеліс (kugelis)

Готуємо форму для запікання – змазуємо її олією або маслом.

 Збиваємо яйця з сметаною до однорідності. Сметану можна замінити молоком.

Кугеліс (kugelis)

 Основний інгредієнт страви – картоплю,  чистимо, миємо.

Кугеліс (kugelis)

Натираємо на тертці або пропускаємо через комбайн. Всі дії, які пов’язані з картоплею вчиняємо дуже швидко, щоб вона не потемніла, Сірість не додасть страві привабливості.

Кугеліс (kugelis)

Консистенція страви дуже залежить від сорту картоплі, тобто вмісту в ній рідини і крохмалю.

Я картоплю натерла на тертці, відтиснула з неї рідину в окрему тарілку. Швиденько додала до неї збите зі сметаною яйце і всі спеції і сіль.  Все перемішала. 

Кугеліс (kugelis)

Злила акуратно  весь картопляний сік, а крохмаль, що залишився на дні тарілки, зібрала і повернула до картопляної маси. Далі переклала до маси підчеревину з цибулею і все ще раз перемішала.

Кугеліс (kugelis)

Дуже важливо вгадати з сіллю. Але точних рекомендацій дати не можливо, бо сіль буває різної солоності. Керуємося своєю інтуїцією.

Перекладаємо картопляну масу в підготовану форму. У мене діаметр 25 см. Більшу брати не вартує, бо кугеліс вийде тоненький. Меншу брати можна.

Кугеліс (kugelis)

 Ставимо кугеліс випікатися в розігріту духовку на середню поличку на 50-60 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Кугеліс (kugelis)

 Кугеліс дуже смакує з соусом, особливо з соусом грибовим. Недарма в Литві жартують, що кугеліс без соусу, як весілля без нареченої.

 Отож, поки кугеліс печеться, дуже швидко можна приготувати грибовий соус  з білих заморожених або сушених грибів, а також з печериць з печериць.

Якщо їх під рукою немає,  можна змішати сир з сметаною або вершками, додати посіченого кропу. Якщо і цього не знайдеться, просто щедро полийте доброю сметаною. Теж буде дуже смачно.

Ви мені можете зауважити, що простіше посмажити деруни. Звичайно, можна. Але деруни і кугеліс – то дві різні пісні!

.Якщо ви бачите, що шматок кугеля  красивої, рівної, форми – значить, він, скоріш всього, спечений  вчора, а сьогодні просто підігрітий.  Щойно спечений кугеліс погано тримає форму, при цьому він недостатньо щільний.

Кугеліс (kugelis)

Мій трішки вистиг і ущільнився, і тільки тоді я змогла акуратно відрізати і сфотографувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.