Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно хріновому соусі – чудова страва для сніданку або вечері. Готується швидко і дуже просто. Корисна капуста, в поєднанні з іншими інгредієнтами, сподобається навіть тим, хто не дуже її полюбляє.
На базарі мені на очі трапилася свіженькі качанчики брокколі і цвітної капусти. Вони були такі гарні, що просто пройти попри них я не змогла. Якихось ідей не було. Поклала в холодильник – хай полежать. Кілька суцвіть використала для курчої зупи за пів години. А решта капусти повернулась назад в холодильник. Готувати фаршировану цвітну капусту, чи смажену в клярі не хотілось. А що до брокколі, взвгалі ідей не було. Сьогодні, розуміючи, що капуста смачнішою від лежання в холодильнику не стане, придумала таку страву. Чисто спонтанно.
Отже, запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі. Згадала, що колись мама готувала м’ясо в такому соусі. Хрін надавав страві особливої пікантності. Враховуючи, що капуста сама по собі має невиразний смак, соус виконає своє завдання по повній. А приготування в духовці зробить страву ще і корисною, ще і час заощадиться.
Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі: інгредієнти
- цвітна капуста – 200 Г;
- брокколі – 200 Г;
- корінь хрону – 50 г;
- яйце куряче – 1 шт;
- сметана – 5 столових ложок;
- сир твердий – 100 г;
- сіль, перець, паприка – до смаку;
- олія рослинна для смаження – 2 столові ложки
Всі інгредієнти подаються в доволі відносній кількості
Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі: технологія приготування
Цвітну капусту і брокколлі миємо і розбираємо на суцвіття.
В киплячу підсолену воду додаємо солі, кладемо цвітну капусту і брокколі 10 хвилин до напівготовності. Зливаємо воду.
Деко, в якому будемо робити запіканку, змазуємо рослинною олією і щільненькими рядочками викладаємо на нього суцвіття капусти. У мене вийшла отака краса.
Чистимо і миємо корінь хрону і натираємо його на тертці. Щоб його шматочки були більш дрібними, натертий хрін можна перебити ще блендером.
Натираємо на тертці твердий сир. Коли обираєте для цієї страви сир, зупиніться на сорті, у якого доволі гострий смак. Бо, як я зазначала, капуста сама пособі не має яскраво вираженого смаку.
В мисочці збиваємо яйце з сметаною, сіллю перцем та паприкою. Додаємо подрібнений хрін і все добре перемішуємо. Можна попробувати соус на смак і відкорегувати додаванням потрібних на вашу думку компонентів.
Рівномірно розподіляємо соус по капусті.
Вмикаємо духовку.
Тепер наступила черга сиру. Щедро, як снігом, посипаємо капусту ним зверху і ставимо деко в розігріту до 180 духовку на 15-20 хвилин.
Запечена цвітна капуста та брокколі в сметанно-хріновому соусі готова.
Ділимо на порції і подаємо до столу. Цю страву добре готувати на сніданок або вечерю.
P.S. Якщо вам не смакує хрін або маєте до нього якесь упередження, можна його не використовувати у цій страві. Тоді запіканка метиме трохи інший смак. Але все одно буде смачною.