Знаменитий грузинський соус ткемалі прекрасно поєднується з м’ясом та рибою. Шашлик або стейк в парі з ткемалі ідеально розкриває всі свої смакові якості. Приготувати цей соус просто і швидко, а його компоненти можна знайти у себе в саду.
Головним компонентом ткемалі є слива або алича. Оскільки зараз настав сезон дозрівання аличі, соус приготуємо з неї. А потім, коли достигнуть сливи-угорки, зі слив. А можна змішати в смачних для себе пропорціях аличу і сливу. Як на мене – це найсмачніший варіант. А поки розберемося з класикою жанру.
Треба відразу зазначити, ткемалі з сливи менш кислий, трохи відрізняється за смаком від соусу з аличі, хоча всі інші компоненти зберігаються ті ж. Деякі приправи і цукор можемо змінювати на свій смак.
Рецепт соусу ткемалі з аличі: інгредієнти
– алича (слива) – 1 кг;
– води – 0,5 склянки;
– часник – 4-5 великі зубчики;
– перець чилі – за смаком;
– цукор – 3-4 ст. ложки;
– сіль – 1ст. ложка;
– гілочка свіжої м’яти або чайна ложка подрібненої сухої;
– гілочка базиліку;
– гілочка селери;
– сухий подрібнений коріандр (зерна), сухий подрібнений кріп (зевна) – по 1 ч. ложці;
– лавровий лист – 1шт.
– оцет 9% – 1 ст. ложка (якщо соус готуємо на зиму)
Рецепт соусу ткемалі з аличі: технологія приготування
1. Аличу ретельно промиваємо і видаляємо пошкоджені плоди.
2. Аличу кладемо в баняк, додаємо воду, доводимо до кипіння.
3. Готуємо 10-15 хвилин, регулярно помішуючи.
4. Перекладаємо аличу на друшляк, розтираємо ложкою її ложкою, відокремлюючи кісточки.
5. Видаливши кісточки, за допомогою блендера розтираємо м’якоть аличі в однорідну суміш. Подрібнену аличу перекладаємо знову в баняк і на слабкому вогні готуємо деякий час, щоб суміш загусла. Консистенція повинна нагадувати магазинну сметану.
6. Очищаємо від лушпиння часник і розчавлюємо його чеснокодавкою.
7. Додаємо в суміш всі інгредієнти, крім часнику, і готуємо ще 10 хвилин. В кінці додаємо часник і уварюємо соус на вогні 5 хвилин. Пробуємо ткемалі на смак і, при необхідності, коригуємо його. Якщо соус готуємо на зиму, одночасно з часником вливаємо оцет. Оцет додаємо тільки для консервації тривалого зберігання.
9. До столу подаємо соус холодним. Якщо заготовка на зиму, тоді розливаємо в стерильні банки і закриваємо стерильними кришками.
Із вказаної кількості продуктів виходить 0,5 л соусу ткемалі.