Пекуча смакота – соус Гарісса

Соус ГаріссаЯкщо ви любитель «вогняних» соусів, рекомендую вам приготувати соус Гарісса. Цей соус, точно так, як соус Табаско, здатен підняти на ноги навіть небіжчика. Звичайно, що це жарт, але…

 

 

 

 

Що ж таке соус Гарісса і з чим його їдять

Батьківщиною соусу Гарісса вважають Туніс, хоча цей соус популярний у всіх арабських країнах, а також в Ізраїлі. Теба сказати, що і в європейській кухні він також знайшов свою нішу.

Хоча кухня кожної країни має свої власні рецепти приготування соусу Гарісса, в туніському варіант – він найгостріший, бо вміст перцю чилі в ньому найбільший.

В Тунісі Гарріссу подають до м’ясних та рибних страв, до страв з рису та макаронів, а також як намазку до бутербродів.
В Європі Гарісса більш популярна зі стейком, люля кебабом та шашликом . На загал, у Гарісси доволі широке застосування: її можна додавати до маринадів для м’яса, також до піци, сендвічів та, навіть, до смаженої чи печеної картоплі.

Як приготувати соус Гарісса

Інгредієнти:
– перець чилі – 1кг;
– томатна паста «Чумак» – 3 банки по 0,35 кг;
– лимон – 1шт;
– часник – 2 великі головки;
– зіра – 1ст. ложка;
– коріандр в зернах – 1ст. ложка;
– сіль – 5-6 ст. ложок;
– цукор – 2 ст. ложки;
– оливкова олія – кілька ложок.

Як приготувати соус Гарісса: технологія

Перець чилі миємо в проточній воді і даємо можливість воді стекти.

Соус Гарісса
Помитий перець перекладаємо в рукав для запікання, закриваємо його і викладаємо на деко.

Соус Гарісса

Прогріваємо духовку до 180 градусів, поміщаємо в неї деко з перцем. Через 20 хвилин виймаємо перець з духовки і залишаємо, щоб охолонув.
Розрізаємо кожну перчинку навпіл і ножем вичищаємо м’якоть. З неї будемо робити соус.

Соус Гарісса

Шкірки від перцю викидаємо. Якщо ви хочете, що Гарісса не була пекельно вогняною, варто видалити насіння відразу.

Очищаємо і миємо часник.

Соус Гарісса

Подрібнюємо його часникодавкою.

Соус Гарісса

І додаємо часник до перцю.

Зіру та коріандр підсмажуємо на сухій сковорідці. Це гарно відновить аромат насіння. Перекладаємо насіння в ступку і подрібнюємо його. Висипаємо до до перцю.

Соус Гарісса

Додаємо до суміші томаний соус «Чумак». Якщо Немає «Чумака», можна замінити іншим.

Соус Гарісса

Лимон миємо, обшпарюємо кип’ятком, ріжемо на куски і додаємо до перцю.

Соус Гарісса

Блендером перебиваємо суміш в однорідну масу, додавши сіль та перець.

Соус Гарісса

Вирівнюємо поверхню суміші і заливаємо невеликою кількість олії, так, щоб тільки покрити всю поверхню суміші тоненьким шаром.

Соус Гарісса

Закриваємо посуд з сумішшю харчовою плівкою і на тиждень поміщаємо в холодильник.

Соус Гарісса

Ввечері виймаємо з холодильника і на другий день протираємо всю суміш через сито або друшляк, щоб очистити від зернят.

Соус Гарісса

Додаємо до суміші ще олії, збиваємо ще раз блендером і ставимо баняк на вогонь, доводимо температуру соусу до 80 градусів. При цій температурі пропарюємо суміш 15 хвилин. Розкладаємо в невеличкі стерильні банки і закриваємо стерильними кришками.

Соус Гарісса

Бажано баночки з соусом Гарісса зберігати в холодильнику.

Післямова

Якщо ви бажаєте пом’якшити гостроту соусу Гарісса, можна частину перцю чилі замінити червоним болгарським перцем або ротундою. Їх теж треба запекти і використати тільки м’якоть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.