Піца на гуцульський манер

піцаПіца – страва, яку сміло можна вважати найпопулярнішою стравою в світовій кулінарії. Існує величезна кількість варіантів її приготування. Вона багато років видозмінювалася, вдосконалювалася, набуваючи безліч різноманітних смаків. Простота приготування та різноманітність інгредієнтів – причини успіху піци.

 

 

Трішки історії

Десь 200 років тому в Неаполі, місті, яке було одним з найгустонаселеніших міст  Європи, хтось з пекарів придумав страву нашвидкуруч — такі собі коржики з тіста. Зверху ті коржики були покриті кусочками томатів, посипані пряною зеленню та политі оливковою олією. Іноді ці коржики ще посипали тертим сиром. Ось така примітивна страва стала прабабусею сучасної піци.

З часом піца почала удосконалюватися та видозмінюватися. Найвідоміший приклад – піца Маргарита. В 19 столітті в Неаполь з візитом прибув король Умберто з дружиною Маргаритою. Відомий в місті піццайоло приготував для гостей кілька видів піци. Для однієї із них він використав начинку з червоних помідорів, білої моцарелли та зеленого базиліку. Тобто це були ті кольри, які є на прапорі Італії.

піца
Королева була в захваті від такої патричної піци. Свою подяку вона виразила в листі, адресованому піццайоло. Вражений такою увагою, пекар назва свій шедевр в честь королеви – Маргаритою.

Але сьогодні мова піде не про піцу Маргарита. Мова піде про піцу на гуцульський манер. Чому так – зрозумієте, коли приготуєте, бо інгредієнти будуть дещо інші.

Піца на гуцульський манер

Інгредієнти:

Для тіста

— кисломолочний сир — 150 г;
— яйця – 2 шт;
— 3 ст. ложки рослинної олії;
— борошно – 1,5-2 скл;
— сода – 1чайна ложка;
— дрібка солі.

Начинка:

— ковбаса «Салямі» — 150 г;
— сир твердий — 100 г;
— бринза — 3-4 ложки;
— майонез — 3 ст. ложки;
— кетчуп або томатний соус — 1 ст. ложка;
— помідори — 3-4 шт;
— цибуля ріпчаста — 2 шт;
— базилік – кілька гілочок;
— соус «Песто»;
— олія рослинна — 1-2 ложки.

Піца на гуцульський манер: технологія

Багато господинь не дуже люблять возитися з дріжджовим тістом, тому і не печуть піцу, а замовляють готову.

Наша піца буде домашня, на сирному тісті. Готується вона набагато швидше, а смак її просто чудовий, хоча дещо відрізняється від класики. Отже беремося до роботи.

Розминаємо у мисці сир , додаємо до нього сіль та яйця і добре розмішуємо.

піца

Всипаємо до суміш борошно, соду, олію і замішуємо тісто. Тісто за своєю консистенцією повинно бути доволі пластичним, таким, як на вареники. Загортаємо тісто в харчову плівку і ставимо його на 0,5 години в холодильник.

піца

Поки тісто відпочиває, готуємо начинку: нарізаємо смужечками ковбасу, цибулю – півкільцями, помідори – кружальцями. Натираємо твердий сир на тертці.

Форму, в якій будемо випікати піцу, змазуємо олією. Виймаємо тісто з холодильника розкатуємо за розмірами форми. Перекладаємо лист тіста в формочку, розтягаємо при потребі пальцями, формуючи невисокі бортики. Тісто повинно бути доволі тонким.

піца

Змазуємо тісто майонезом, змішаним з помідоровим соусом або кетчупом.

піца

Викладаємо перший шар – порізану ковбасу.

піца

Зверху на ковбасу – півкільця цибулі.

піца

Наступний шар – кружальця помідорів. На кожне кружальце ставимо трішки соусу песто. Зрештою, це необов’язково. Але в мене був цей соус, тому і використала його. Можна обійтися виключно зеленим базиліком. Взимку використовуємо сушений.

піца

При бажанні можна також трішки поперчити. Солити не варто, бо помідори пустять сік.
Тепер справа доходить до гуцульських варіацій – посипаємо зверху помідори подрібненою бринзою. Вона додасть піці особливої пікантності.

піца

Зверху все щедро посипаємо тертим твердим сиром.

піца

Ставимо форму з піцою у прогріту до 180 градусів духовку. Через 35-40 хвилин піцу виймаємо. Орієнтуємося на краї тіста, Воно має гарно прирум’янитися.

піца

і подаємо до столу. Аромат піци заворожує, зовнішній вигляд також. Нарізаємо кусками і смакуємо.

 

піца

А смак, смак – божественний!!

Один комментарий на “Піца на гуцульський манер

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *