Брускетта – такий собі різновид канапки на обсмажених насухо скибочках хліба. Вона є одним із символів гастрономічної Італії.
З чим у вас асоціюється італійська кухня? Без сумніву, перша страва, яку ви назвете – піца. А далі – лазанья, різотто, каннеллоні, паста. А чи знайомі ви з брускеттою, яку можна назвати гастрономічним символом Італії. От і про неї піде моова
А що там з історією брускетти?
Назва страви «брускетта» (bruschetta або bruschetto) походить від bruscare – запікати на вугіллі. У Тоскані її різновид називається “феттунта” (fettunta від “фетта” – скибочка), в окремих місцевостях – “панунто” ( panunto від “пане” – хліб).
Вважають, що історично брускетта – це традиційна страва сільської бідноти центральної Італії. Появилася вона десь у далекому 15 столітті. Селяни її брали на роботу в поле для перекуски.
Це був шматок домашнього хліба, навіть дещо зачерствілого, підсмаженого на вогні і натертого часником. Приправляли оливковою олією, до нього додавали помідору, ароматну зелень та шматочки сиру.
З часом ця страва завоювала весь світ. Ну, якщо не весь, то більшу його частину. Асортимент продуктів, з яких можна приготувати брускетту, значно розширився
Брускетта: інгредієнти
Для приготування брускетти потрібен білий хліб. Ідеально підходить чіабатта або багет.
Крім того, для приготування брускетти потрібний сир. Так як брускетта – італійська страва, то це, звичайно ж, моцарелла і проволоне.
Оскільки італійські сири не завжди є під рукою, можна приготувати брускетту з сиром сулугуні, ба, навіть з бринзою.
З овочів, до брускетти зазвичай додають помідори, цибулю, часник, оливки, а з зелені – базилік. М’ясні вироби – сиров’ялена ковбаса, прошутто, просто відварене м’ясо.
- підсушені шматочки білого хліба, багета або чіабатти – 4-5 шт;
- помідора (велика) – 1 шт;
- часник – 3-4 зубки;
- цибуля – ½ головки;
- сир моцарелла – 100г;
- зелень базиліка – 1 пучок;
- листки салату – кілька штук;
- трохи мікрозелені;
- оливкова олія – 1-2 столові ложки;
- бальзамічний оцет – ½ чайної ложки.
Брускетта: технологія приготування
Отже, готуватимемо брускетту – такий собі різновид канапки, українською накладанця, на італійський лад.
Відмінна особливість брускетти від канапки або тоста в тому, що скибочки хліба попередньо обсушують до прожарювання (на грилі , решітці або на сковороді без олії). Скибочки натерла часником.
Спеціально для приготування брускетти я спекла кілька чіабатт на заквасці.
Розрізала їх навпіл і підсушила на сухій сковорідці. Звичайно, якщо б підсушувала на вогні, було б смачніше.
Окремо в мисочці приготувала для салат для брускетти. Подрібнила цибулю, порізала на невеликі шматочки листя салату, додала базилік і мікрозелень.
Невеликими кубиками порізала помідору. Посолила, поперчила, додала оливкової олії і пів ложечки бальзамічного оцту. Все перемішала. Посипала зверху подрібненим сиром.
Готову суміш виклала на підсмажені половинки чіабатти. І залишила, щоб хліб всмоктав в себе всю смакоту. За цей час приготувала яйце пашот. Сніданок вийшов італійський.
Для приготування брускетти цілком можуть згодитися вже готовий підсмажений хліб, який можна купити в магазині. Або підсушити в тостері нарізаний скибками білий. Це, звичайно, спростить весь процес, але буде не менш смачно!
Для натхнення викладаю кілька фото, знайдених на просторах Інтернету.
Експериментуючи, можна створити безліч варіантів брускетти і вибрати той варіант, який вам найбільше до смаку