Терта рожа – конфітюр із пелюсток троянди

Терта рожа – конфітюр із пелюсток трояндиТерта рожа – то такий продукт переробки пелюсток троянди, який надає випічці особливого смаку та аромату. Яка правильно вибрати сорт троянди і рецепт приготування знайдете тут.

 

 

 

Що то є терта рожа?

То є такий продукт переробки пелюсток троянди, без якої я собі не уявляю ні пампушків, ні крухих пальчиків. Це той конфітюр, який завжди мусів бути у комірці (а тепер в холодильнику) у кожної порядної галицької господині. Терту рожу додають і до медівника, і до маківника, бо  вона надає печиву особливо вишуканого смаку та аромату.

Терта рожа – конфітюр із пелюсток троянди

До слова – лікер з пелюсток троянди також смачний, з неперевершеним ароматом.

Колись коло нашого дому ріс великий кущ городової рожі, яка офіційно називається троянда зморшкувата, а латиною –  Rosa rugose. Бо тільки з цього сорту можна приготувати і терту рожу, і лікер. Бо деякі кулінарні блогери пропонують, використовувати чайні троянди, але це груба помилка.

Терта рожа – конфітюр із пелюсток троянди

От в дитинстві я цю рожу люто неневиділа. Бо моїм завданням було в суху погоду зірвати всі квіти, і це тривало протягом тижня. Бо цвіла вона дуже рясно і густо.

Але не це було найгірше. Каторгою було відривати від кожної пелюсточки білі кінчики. Бо на думку моєї мами, а вона в питаннях готування їжі була перфекціоністкою, вони роблять той конфітюр гірким. І попробуй з цим посперечатися.

Терта рожа – конфітюр із пелюсток троянди

Отже, зриваємо квіти в суху погоду. Даю пораду від себе: зривайте квітку з чашолистиками. Тоді разом з чашолистиками відірвете і білі кінчики, якими вони кріпляться до квітоложа. Обірвавши квіти, перебираємо їх, видаляємо всі попсуті пелюстки та комашок, які можуть бути в квітах. Оце і вся підготовка.

Терта рожа: інгредієнти

  • пелюстки троянди зморшкуватої – 200г;
  • цукор – 200-300 г;
  • лимонна кислота -1 чайна ложечка

Терта рожа: спосіб приготування

Сухі почищені пелюстки троянди необхідно перетерти з цукром. Найкраще це робити в макітрі користуючись макогоном. Оскільки макітру розбила перед Різдвом, а купити влітку її не так просто, то скористалася блендером.

Терта рожа – конфітюр із пелюсток троянди

Вийшло не гірше, але набагато швидше.  В перетерту рожу додала лимонну кислоту і добре все перемішала. Цукор і лимонна кислота є консервантами, які збережуть конфітюр, його смак та колір. Якщо зберігати терту рожу в холодильнику, то вистачить 200 г цукру, якщо в комірці, то спотребиться 300 г на 200 г пелюсток.

Терта рожа – конфітюр із пелюсток троянди

Перетерту рожу перекладаємо в чисту суху стерильну  баночку. Для певності зберігання під кришку можна помістити папір, просочений спиртом. Ну, а далі – в холодильник до певної оказії.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.