Полунично–кокосовий торт

полунично-кокосовий тортЧи можна одним словом охарактеризувати цей полунично-кокосовий торт? Можна – блаженство! Хочете переконатися, спробуйте. Так, як зробила це я!

 

 

 

 

 

Ольга Франко, Коломия і полунично-кокосовий торт…

Рецепт не мій. Я його знайшла в на сайті «Практична кухня. Забуте і нове», який веде внучка Ольги Франко (дружина сина Івана Франка Петра) Іванка Меліянчук.

полунично-кокосовий торт

Ольга Франко була чудовою майстринею кухарської справи. Вона закінчила у Відні  дворічні курси кулінарії при Вищій школі сільського господарства. А вже в 1929 році в Коломиї вже була видана її кулінарна книжка «Перша українська загально-практична кухня».

полунично-кокосовий торт

В 2019 році видавництво «Фоліо» здійснило перевидання цієї популярної серед галицького жіноцтва книжки.

полунично-кокосовий тортПередмова уже викладена, а тепер – до справи!

Полунично –кокосовий торт: інгредієнти

(Розраховано на тортівницю діаметром 22см)

Для першого коржа:

  • білки – 4 шт;
  • кокосова стружка – 35 г;
  • цукру – 100 г

Для другого коржа:

  • яйця – 8 шт;
  • цукор — 200 г;
  • кокосова стружка – 70 г;
  • борошно пшеничне – 1 столова ложка;
  • розпушувач для тіста – ½ чайної ложки;

Крем:

  • жовтки – 4 шт;
  • цукор – 100 г;
  • борошно пшеничне або рисове – 2 столові ложки;
  • крохмаль – 1 столова ложка;
  • масло вершкове – 100 г;
  • молоко – 700 мл;
  • полуниці — 0,5 кг
  • лимонна цедра – 1/2 чайної ложки:
  • ванільний цукор – 1 пакетик (10г);
  • полуниці – 0,5 кг

Полунично-кокосовий торт: технологія приготування

Перший корж

Відділяємо жовтки від білків. Жовтки залишаємо для крему, а білки збиваємо в круту піну, поступово додаючи цукор.До збитої піни додаємо кокосову стружку і акуратно розмішуємо.

полунично-кокосовий торт

Змазуємо тортівницю маслом  і перекладаємо в неї білково-кокосову суміш.

полунично-кокосовий торт

Прогріваємо духовку до 160 градусів і поміщаємо туди тортівницю на 30-40 хвилин.  Перших 20 хв. духовку не відкриваємо. Час може мінятися, все залежить від духовки.

полунично-кокосовий торт

У всякому разі, корж не повинен бути зверху вогким.

 Другий корж

Відділяємо білки від жовтків Збиваємо міксером жовтки з цукром.

полунично-кокосовий торт

В іншій чаші збиваємо білки (без цукру) до крутих піків. Не забуваємо після жовтків помити насадки.

полунично-кокосовий торт

До жовтків додаємо кокосову стружку, борошно, розпушувач, розмішуємо. Потім додаємо збиті білки і знову вже дуже акуратно

розмішуємо ложкою або міксером на дуже малих оборотах.

полунично-кокосовий торт

Перекладаємо в змазану маслом тортівницю і випікаємо при температурі 180 градусів 35 – 40 хвилин.

Коли корж вистигне, виймаємо його з тортівниці і гострим ножем розрізаємо на 2  частини.

Крем

Жовтки перетираємо з цукром, додаємо ванільний цукор, борошно та крохмаль, пів порції молоко і розмішуємо до однорідності

Другу половину молока доводимо в банячку до кипіння і вливаємо в нього молочно-яєчну суміш. Даємо суміші закипітити, постійно  помішуючи її. Баняк потрібно вибирати з товстим дном або варити крем на водяній бані, щоб він не пригорів. Відставляємо крем, щоб він вистигнув. Крем виходить достатньо густим.

полунично-кокосовий торт

В оригінальному рецепті масла в кремі немає, але я таки додала. Буде трохи більше калорій, але і буде смачніше. Це вже на ваш розсуд. Додаємо ще лимонну цедру і все гарно збиваємо до однорідного стану.

Полуниці миємо під проточною водою і залишаємо їх підсохгути. Нарізаємо тоненькими скибочками.

полунично-кокосовий торт

Ставимо на низ розрізаний корж, змазуємо його кремом і викладаємо густенько порізаними полуницями. Далі йде кокосовий корж і знову повторяємо процедуру з кремом і нарізаними полуницями. Зверху кладемо другу половину розрізаного коржа. Змазуємо верх і боки торта кремом, обсипаємо кокосовою стружкою.

полунично-кокосовий торт

Прикрашаємо торт полуничкам та листочками м’яти.

полунично-кокосовий торт

Торт виходить не тільки смачним, але і дуже яскравим. Одним словом — торт дуже пишний!!!!

полунично-кокосовий торт

Філіжанка кави і шматочок полунично-кокосового торта — і хай весь світ зачекає!!!

 

 

 

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *