Паприкаш з свинини

паприкаш

.

Парикаш – традиційна угорська страва. Вона, як і гуляш,  дуже популярна на Закарпатті. Паприкаш – тому що страву щедро посипають паприкою, спецією, без якої неможливо уявити угорську кухню.

 

Класичний паприкаш готують зі «світлого» м’яса – птиці ягнятини або телятини.Оскільки ця страва була в меню угорських пастухів, готували її в казанах на ватрі. Сметану до страви почали додавати пізніше, щоб трохи пом’якшити гoстроту страви.  Вважають, що це вже був вплив німецької кухні, оскільки Угорщина довший час було складовою частиною Австро-Угорської імперії.

В кінці 19 століття паприкаш стає популярним в Європі завдяки французькому повару Жоржу Огюсту Ескоф’є,  який ввів паприкаш в меню ресторану Гранд-отель Монте-Карло.

Цю страву можна готувати також із свинини.  Варіантів приготування паприкашу існує безліч, точно так, як  українського борщу.

Паприкаш з свинини: інгредієнти

–        свинина – 500 г;

–        цибуля – 2 шт;

–        помідоровий соус – 4-5 столових ложок;

–        болгарський перець червоний – 2 шт;

–        сметана –  ½ склянки;

–        червона паприка копчена – 4 чайні ложки;

–        червона паприка гостра – 0,5 чайної ложки;

–        жир для смаження

–        часник – 2 зубки;

–        сіль;

–        жир для смаження

Паприкаш з свинини: технологія приготування

Сьогодні будемо готувати паприкаш з свинини. Щоб він був смачним, м’ясо потрібно вибрати правильно. Купуючи свинину для цієї страви, свій вибір краще зупинити на лопатці або ошийку.

 М’ясо миємо, розрізаємо на порційні шматки.  Викладаємо на розігріту пательню з олією, додаємо порізану цибулю, 2-3 ложки води і тушкуємо на легкому вогні пів години, прикривши пательню кришкою. Час від часу помішуємо.

Паприкаш

Як тільки м’ясо зм’якло, перекладаємо його в банячок, посипаємо паприкою, солимо. За бажанням  можна і  «Прованськими травами», але то не обов’язково. Перемішуємо і тушкуємо під кришкою до повної готовності.

Паприкаш

Далі кладемо до м’яса болгарський перець, порізаний смужками. В мене свіжого не було, тому скористалася замороженим перцем ще з осені. Влітку, звичайно, використовую свіжий.

Паприкаш

Тепер черга сметани – додали перемішали і дали кiлька хвилин покипіти. Пробуємо на смак. При потребі досолюємо чи додаємо гострої паприки.

Паприкаш

 

 Додаємо в банячок помідоровий соус і розчавлений часник, помішуємо.  Хай побулькає 5-6 хвилин. Якщо соус вам видасться кислуватим (то залежить від сметани і помідорового соусу), можна додати пів чайної ложечки цукру.

Паприкаш

Все гарно перемішуємо, знімаємо з плити, накриваємо баняк кришкою і залишаємо на пів години, щоб розкрився весь смак страви. Чудово смакує парикаш з палюшками або пастою.

Паприкаш

Можна і з відвареною картоплею. В любому варіанті буде смачно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.