Для грузин мчаді – це щось таке звикле, як піта у арабів, чи млинці у нас. Маленький майстер-клас поприготуванню цієї смачної страви для вас
Грузинські спогади…
Мені пригадався дуже давній відпочинок в Грузії. Чудова країна, щирі і відкриті люди, фантастично смачні страви і вино! А де вино і грузини – там обов’язково тости і веселощі. Знайомство з Грузією було надзвичайно цікаве і всесторонньо пізнавальне.
Після відвідин Грузії я привезла рецепти багатьох страв, які мені дуже посмакували – лобіо, аджики, квашеної капусти, хачапурі, чахохбілі, ткемалі і мчаді. Вони часті гості на моєму столі.
А сьогодні я поділюся з вами рецептом мчаді.
Для грузин мчаді – це щось таке звикле, як піта у арабів, чи млинці у нас.
Що ж це за така хитра страва? Ну, вона зовсім не хитра, а проста до примітивності. Бо складається з трьох компонентів – кукурудзяного борошна, води і солі.
Коли говоримо про кукурудзяне борошно, то вибираємо його якнайдрібнішого помолу.
Навіть дрібніше, ніж те, що використовують на бануш. Кцуурудзяне борошно для банушу
Що дрібніший помол, то делікатніше буде тісто. Зараз в продажі появилося кукурудзяне борошно для випічки хліба.
Воно для мчаді підходить ідеально.
Мчаді: інгредієнти
Кількість продуктів розрахована на дві порції
- кукурудзяне борошно – 1 склянка;
- вода (кип’яток) – 0,5 склянки;
- дрібка солі за смаком;
- олія для смаження.
Мчаді: технологія приготування
Висипаємо в миску склянку борошна,
посипаємо сіллю, заливаємо кип’ятком і швиденько ложкою замішуємо. Отже співвідношення кукурудзяного борошна і води 2:1.
Відщипуємо куски тіста і формуємо з них кругленькі коржики. Я приготувала два варіанти: один варіант просто коржики, другий варіант – коржики з начинкою.
З звичайними коржиками все зрозуміло. Сформували, притиснули і виклали смажитися на розігріту сковорідку з олією.
Подаємо до столу з сиром, або бринзою. Можна із сметаною. Кому що смакує. Вибираючи сир, зупиніться на сирі з який має яскраво виражений смак, наприклад сулугуні.
Мчаді з начинкою
Щоб приготувати мчаді з начинкою, потрібно натерти гострого сиру. Я вибрала сулугуні. Як варіант, кілька зробила з карпатською бринзою.
Для цього розплескала на тарілці тонесенький коржик кукурудзяного тіста.
Зверху на нього виклала натертий сир, накрила другим тонесеньким коржиком і притиснула рукою. Щоб готовий мчаді мав гарну форму, відрізала лишнє тісто склянкою.
Кілька коржиків начинила бринзою. Зразу скажу, що два варіанти вийшли дуже смачні, кожен з них мав свій відтінок смаку.
Далі викладаємо коржики на сковорідку і смажимо з обох сторін.
Мчаді виходять чудового золотистого кольору. Сметана, сир, пряна зелень доповнять смак цих простеньких коржиків.