Бабагануш – одна з найпопулярніших з страв східної кухні. Готують його з попередньо запечених баклажанів, тому іноді цю страву ще називають баклажановим паштетом або баклажановим хумусом.
Що ж таке бабагануш і з чим його їдять
Бабагануш перекладаєтьс як «сердитий батько». Одна із версій пояснення такої незвичної назви: у дружини на плиті підгоріли баклажани. Голодний батько сімейства вирішив, що залишився без обіду і дуже розсердився. Але винахідлива жінка швиденько зняла з баклажанів згорілу шкірку, перебила м’якоть в пасту, додала деякі інгредієнти і подала до столу нову дуже смачну страву.
Як приготувати бабагануш: інгредієнти
- баклажани – 5 шт;
- оливкова олія – 4 столові ложки;
- чорний мелений перець – 0,5 чайної ложки;
- копчена червона паприка – 0,5 чайної ложки;
- часник – 1-2 зубки;
- лимонний сік – 1 чайна ложка;
- 50 г пасти тахіні;
- зелень (м’ята, петрушка або базилік);
- сіль – до смаку
Якщо пасти тахіні немає, її легко приготувати:
- 50 г насіння кунжуту;
- 1 ст. ложка оливкової олії;
- сіль до смаку.
Бабагануш: технологія приготування
На деко, застелене пергаментним папером, викладаємо попередньо помиті і наколені вилкою баклажани. Змазуємо їх олією і ставимо запікати в духовку. Час запікання 1,5 години при температурі 170-180 градусів.
Шкірка баклажанів має дещо підгоріти. Ще смачнішим буде бабагануш, якщо баклажани запекти на багатті.
Запечені баклажани охолоджуємо, розрізаємо і ложкою вишкрібаємо м’якоть.
Тахіні – обов’язковий складник бабаганушу. Якщо готової пасти тахіні немає, її легко приготувати самостійно. Для цього достатньо насіння кунжуту трішки підсмажити на сухій пательні.
Коли насіння охолоне , блендером збиваємо його в однорідну масу, солимо, додаємо оливкову олію і ретельно перемішуємо. Паста тахіні готова.
Перекладаємо її до м’якоті баклажанів, перчимо, додаємо розчавлений пресом часник, лимонний сік, оливкову олію, подрібнену зелень, сіль і все гарно перемішуємо. Хочу зазначити про часник – з ним головне не переборщити. Коли часнику забагато, він переб’є весь смак страви.
Бабагануш ідеально смакує з грінками, чіабатою, крекерами.
Тому його можна вважати ідеальною стравою для сніданку, вечері чи перекусу. Складаємо бабагауш в баночку. Він може зберігатися в холодильнику до тижня.
Смачного!!!