Абрикосове варення – два варіанти

Приємно холодного зимового вечора відкрити до чаю баночку варення, особливо, якщо це варення абрикосове. У цього варення свій незрівнянний аромат, смак і яскравий бурштиновий колір. Тобто, все те, чого нам так бракує взимку.

 

 

 

Наступила та благословенна літня пора, коли прилавки базарів заповнені абрикосами. Пройти мимо цих яскравих, бурштинового кольору плодів неможливо.
Коли вже вдосталь насолодилися їх смаком, пора подумати про зимові запаси. Хоча багато хто віддає перевагу заморожуванню і сушінню, зберегти аромат і смак цих фруктів може тільки варення. Варіантів приготування абрикосового варення є безліч. Пропоную два варіанти варення – половинки абрикосів в желе і абрикосове повидло. Що приваблює в цих рецептах? Мінімальна затрата часу в їх приготуванні.

Абрикосове варення – половинки абрикосів в желе

Інгредієнти:
— абрикоси – 2 кг:
— цукор – 300 г;
— желфікс – 1 пачка або 50 г желатину

Абрикоси в желе: технологія приготування

Для цього варення вибираємо абрикоси стиглі і без пошкоджень. Спочатку абрикоси дуже добре промиваємо в проточній воді, даємо можливість їй стекти.

Абрикосове варення
Акуратно ділимо плід на дві частинки, видаляємо кісточки.

Абрикосове варення

Викладаємо половинки абрикоси в баняк, в якому готуватимемо варення, шарами, пересипаючи їх цукром і желфіксом.

Абрикосове варення

Залишаємо абрикоси на ніч, щоб вони пустили сік, який розчинить цукор.

Абрикосове варення

Щоб в під час приготування варення не підгоріло, вибираємо баняк з потовщеним дном.
Баняк повинен бути не високий, а, навпаки, широкий. При помішуванні під час варіння плоди будуть менше травмуватися.
Як тільки варення закипить, зменшуємо вогонь і знімаємо пінку.

Абрикосове варенняДаємо можливість варенню по булькати ще хвилин десять.

Абрикосове варення
Якщо  в варення додаємо желатин, то цукру до варення потрібно  додавати в два рази більше. Желатин розчинити в невеликій кількості води і додати до варення за 2-3 хвилини до кінця готування.

Розкладаємо варення в стерильні баночки і герметично закриваємо стерильними кришками. Перевертаємо баночки догори ногами і залишаємо їх в такому положенні до повного охолодження. А в далі – вони займають своє місце на поличці в комірці і очікують свого зоряного часу.

Абрикосове повидло

Абрикосове повидло – це вже інший варіант абрикосового варення. Воно більш густе і однорідне. Я не знаю як вам, а мені дуже смакує шматочок домашнього багета а або булочки з абрикосовим повидлом. А ще – це ідеальне доповнення до сирників, млинців та оладок.

Абрикосове повидло

Інгредієнти:
— абрикоси – 4кг:
— цукор – 500 г;
— сік половинки лимона або 1 ч. л. лимонної кислоти.

Абрикосове повидло: технологія приготування

Для абрикосового повидла підійдуть плоди дуже спілі, можуть бути навіть прим’яті, але не зіпсуті. Зіпсуту частинку відрізаємо ножем.

Абрикосове повидло
Як і в попередньому рецепті, абрикоси необхідно добре вимити. Плоди звільняємо від кісточки, видаляємо пошкодження.

Абрикосове варення
Викладаємо абрикоси в баняк, пересипаємо цукром і розтискаємо ложкою.  Як тільки абрикоси пустили сік, ставимо баняк на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин.

Абрикосове варення

Далі блендером перебиваємо до однорідної маси, ставимо знову на вогонь.

Абрикосове варення

Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до такої міри, щоб повидло легенько «пихтіло».
Повидло постійно помішуємо, щоб воно не пригоріло. Консистенцію абрикосового повидла визначаємо самостійно. Що довше воно варитиметься, то густішим буде.
Треба зауважити, що час приготування повидла змінить і його колір. Збільшуємо час приготування, повидло стає темнішим.

Абрикосове варення
В процесі приготування коригуємо його солодкість. Якщо плоди не надто солодкі, можна збільшити кількість цукру. Але то вже справа вашого смаку.
В кінці приготування повидла додаємо сік з лимона або лимонну кислоту. Добре повидло перемішуємо і розливаємо в стерильні банки. Закриваємо герметично стерильними кришками.

Абрикосове варення

Охолоджуємо, перевернувши догори ногами і переносимо до стратегічних запасів в комірку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *