Баклажани добрі тим, що їх можна подавати до столу гарячими та холодними. Тому вони є ідеальною основою для смачних закусок як на свято, так і в будень. Смачна холодна закуска до вашої уваги.
Кабачок – баклажану дружок!
Баклажани або, як їх лагідно називають – синенькі, за кількістю страв, які можна з них приготувати можуть конкурувати тільки з кабачками. Але, якщо кабачок перетягає на себе смак інших інгредієнтів страви, то смак баклажана завжди буде домінувати. Правда, в кожній страві, його смак буде мати інший відтінок.
Сьогодні пропоную приготувати просту закуску, яка не тільки потішить ваш смак, але і прикрасить стіл.
Закуска з баклажанів: інгредієнти
- баклажани – 2шт;
- морква – 1 шт;
- помідор – 2шт;
- сир твердий – 50 г;
- часник – 3-4 зубочки;
- майонез – 2 столові ложки;
- сіль – до смаку;
- олія для смаження;
- гілочка зеленого базиліку або петрушки.
Закуска з баклажанів: технологія приготування
Помиті баклажани нарізаємо впоперек товщиною 1,5 см, перекладаємо в миску і щедро посипаємо сіллю. Залишаємо на пів години, щоб вони пустили сік. Разом з соком позбудемося гіркоти. Для цього потрібно буде кожне кружальце відтиснути, а потім гарненько розправити.
Розігріваємо на сковорідці олію і викладаємо баклажани. Коли вони зарум’яняться з однієї сторони, перевертаємо на другу і знову смажимо до рум’яності. Викладаємо посмажені кружальця баклажанів на паперовий рушничок, щоб зійшов надлишок олії.
Баклажани мають здатність , як губка втягувати в себе олію. Що цьому запобігти, можна баклажани, після того як витиснули з них сіль з соком, промити в воді і знову відтиснути. В такому випадку перед смаженням їх необхідно ще трішки досолити. Можна піти другим шляхом – не промивати в воді, до відтиснутих від соку кружечків долити трохи олії, вимішати і тільки тоді смажити. Це так, до слова.
В мисочку викладаємо майонез, додаємо до нього витиснений через прес часник і все гарно перемішуємо. Якщо ви не є прихильником майонезу, приготуйте домашній майонез, він низькокалорійний.
Моркву натираємо на корейській терці і смажимо на олії до готовності. Трішки солимо і перчимо – до смаку.
Змазуємо майонезом з часником кружечки баклажанів.
Зверху на майонез викладаємо по чайній ложечці тушковану моркву.Зверху на моркву викладаємо тоненькі кружечки помідорів.
Помідори присипаємо натертим сиром. Сир вибираємо з пікантним смаком. У мене була моцарелла, яка має доволі делікатний смак. Тому я її доповнила справжньою гуцульською бринзою, яка додала моцареллі гарного насиченого смаку.
І, як кажуть, вишенька на торті – зелень петрушки або базиліку. Бажано закуску з баклажанів приготувати хоча б за годинку до подачі на стіл, щоб гарно все просочилося смаками. Але то вже як вийде, бо все одно дуже смачно!!!