Чи можна одним словом охарактеризувати цей полунично-кокосовий торт? Можна – блаженство! Хочете переконатися, спробуйте. Так, як зробила це я!
Ольга Франко, Коломия і полунично-кокосовий торт…
Рецепт не мій. Я його знайшла в на сайті «Практична кухня. Забуте і нове», який веде внучка Ольги Франко (дружина сина Івана Франка Петра) Іванка Меліянчук.
Ольга Франко була чудовою майстринею кухарської справи. Вона закінчила у Відні дворічні курси кулінарії при Вищій школі сільського господарства. А вже в 1929 році в Коломиї вже була видана її кулінарна книжка «Перша українська загально-практична кухня».
В 2019 році видавництво «Фоліо» здійснило перевидання цієї популярної серед галицького жіноцтва книжки.
Передмова уже викладена, а тепер – до справи!
Полунично –кокосовий торт: інгредієнти
(Розраховано на тортівницю діаметром 22см)
Для першого коржа:
- білки – 4 шт;
- кокосова стружка – 35 г;
- цукру – 100 г
Для другого коржа:
- яйця – 8 шт;
- цукор – 200 г;
- кокосова стружка – 70 г;
- борошно пшеничне – 1 столова ложка;
- розпушувач для тіста – ½ чайної ложки;
Крем:
- жовтки – 4 шт;
- цукор – 100 г;
- борошно пшеничне або рисове – 2 столові ложки;
- крохмаль – 1 столова ложка;
- масло вершкове – 100 г;
- молоко – 700 мл;
- полуниці – 0,5 кг
- лимонна цедра – 1/2 чайної ложки:
- ванільний цукор – 1 пакетик (10г);
- полуниці – 0,5 кг
Полунично-кокосовий торт: технологія приготування
Перший корж
Відділяємо жовтки від білків. Жовтки залишаємо для крему, а білки збиваємо в круту піну, поступово додаючи цукор.До збитої піни додаємо кокосову стружку і акуратно розмішуємо.
Змазуємо тортівницю маслом і перекладаємо в неї білково-кокосову суміш.
Прогріваємо духовку до 160 градусів і поміщаємо туди тортівницю на 30-40 хвилин. Перших 20 хв. духовку не відкриваємо. Час може мінятися, все залежить від духовки.
У всякому разі, корж не повинен бути зверху вогким.
Другий корж
Відділяємо білки від жовтків Збиваємо міксером жовтки з цукром.
В іншій чаші збиваємо білки (без цукру) до крутих піків. Не забуваємо після жовтків помити насадки.
До жовтків додаємо кокосову стружку, борошно, розпушувач, розмішуємо. Потім додаємо збиті білки і знову вже дуже акуратно
розмішуємо ложкою або міксером на дуже малих оборотах.
Перекладаємо в змазану маслом тортівницю і випікаємо при температурі 180 градусів 35 – 40 хвилин.
Коли корж вистигне, виймаємо його з тортівниці і гострим ножем розрізаємо на 2 частини.
Крем
Жовтки перетираємо з цукром, додаємо ванільний цукор, борошно та крохмаль, пів порції молоко і розмішуємо до однорідності
Другу половину молока доводимо в банячку до кипіння і вливаємо в нього молочно-яєчну суміш. Даємо суміші закипітити, постійно помішуючи її. Баняк потрібно вибирати з товстим дном або варити крем на водяній бані, щоб він не пригорів. Відставляємо крем, щоб він вистигнув. Крем виходить достатньо густим.
В оригінальному рецепті масла в кремі немає, але я таки додала. Буде трохи більше калорій, але і буде смачніше. Це вже на ваш розсуд. Додаємо ще лимонну цедру і все гарно збиваємо до однорідного стану.
Полуниці миємо під проточною водою і залишаємо їх підсохгути. Нарізаємо тоненькими скибочками.
Ставимо на низ розрізаний корж, змазуємо його кремом і викладаємо густенько порізаними полуницями. Далі йде кокосовий корж і знову повторяємо процедуру з кремом і нарізаними полуницями. Зверху кладемо другу половину розрізаного коржа. Змазуємо верх і боки торта кремом, обсипаємо кокосовою стружкою.
Прикрашаємо торт полуничкам та листочками м’яти.
Торт виходить не тільки смачним, але і дуже яскравим. Одним словом – торт дуже пишний!!!!
Філіжанка кави і шматочок полунично-кокосового торта – і хай весь світ зачекає!!!