Яйце пашот – це смачний сніданок або вечеря. Ділюся найпростішим способом приготування цієї страви.
Знаєте чого мені найбільше хотілося під час довгого посту? Ні, не м’яса, сиру чи ковбаси, а яйця пашот. Як тільки закінчились великодні свячені яйця, першим ділом приготувала яйце пашот.
Що ж таке яйця пашот?
Вперше страва під назвою «яйце пашот» була згадана в кулінарній книзі XIVстоліття «Le Menagier de Paris». З тих пір ця знаменита французька страва знайшла поціновувачі в цілому світі. Вона може бути самостійною стравою на вечерю або сніданок, а може бути частиною іншої відомої страви – яйця Бенедикт. Дуже часто яйця пашот додають до вишуканих супів і бульйонів. Чудово смакує з знайомим нам всім зеленим щавлевим борщиком.
Чим же відрізняється спосіб приготування яйця пашот від смаженого, вареного або від омлету чи яєчні?
Є дві версії походження назви страви: від французького oeufs pochés (дослівно «яйце, ошпарене кип’ятком») або pochette, означає «мішечок». В радянських кулінарних книгах цю страву так і називали – «яйце в мішечок». Тобто розбите яйце виливали в киплячу воду і отримували м’який кремоподібний жовток в білому білковому мішечку.
Здавалося все дуже просто, але признаюсь чесно, поки я відпрацювала технологію класичного приготування в воді, моя такса Джоллі з’їла не одне яєчко, бо вони вийшли якісь не такі.
Готувала я і в мікрохвильовій печі, але припинила після того, як проколовши вилкою білок, яйце, в прямому розумінні слова, вибухнуло і жовток у вигляді маски опинився у мене на обличчі.
Цілком несподівано я знайшла рецепт, за яким яйце пашот без зайвого клопоту завжди вдається.
Яйце пашот: технологія приготування
Для приготування яйця пашот нам спотребиться: свіженьке куряче яйце, кілька капель олії або вершкового масла і квадратний кусок плівки для запікання (від рукава для запікання).
До яйця вимога одна – воно має бути дуже свіжим, бажано від домашньої курки на вільному вигулі. Тоді в жовтку буде максимум вітамінів групи В, D, цинку, селену, заліза і фосфору.
Відрізаємо від рукава для запікання шматок 15х15 см. Змазуємо плівку вершковим маслом або олією.
Викладаємо плівку в мисочку. Щоб вона не піднімалася можна змочити мисочку водою і плівка прилипне.
Акуратно вбиваємо на плівку яйце. При бажанні його можна посолити і поперчити.
Збираємо кінці плівки до купи і зав’язуємо ниткою
В невеличкий банячок наливаємо води, стільки, щоб вона покрила мішечок з яйцем. Як тільки вода закипіла, зменшуємо вогонь, занурюємо яйце в воду. Тримаємо за кінці нитки. Яйце повинно варитися 3-4 хвилину. Через прозору плівку буде видно, коли білок повністю згорнеться. Виймаємо міщечок з води , розрізаємо плівку.
Акуратно перекладаємо яйце пашот в тарілку.
Воно чудово смакує з овочами, мікрозеленню та окрайчиком смачного хліба.