Одна з найсмачніших страв східної кухні – люля кебаб. Про історію походження цієї страви, спосіб її приготування ми з задоволенням поділимося з вами.
Сьогодні готуємо з баранини ще одну східну страву, не менше популярну, ніж шурпа і шашлик – люля кебаб. Кебаб в перекладі з тюркського означає смажене м’ясо, а люля – трубка. Склавши два слова разом, отримаємо – смажена м’ясна трубка.
Дивна назва, правда? Про історію походження цієї страви, спосіб її приготування та багато іншого ми з задоволенням поділимося з вами.
Все має свою історію. Люля кебаб також…
Яка країна є батьківщиною люля кебабу сказати складно. На пальму першості з однаковим успіхом претендує Єгипет, Туреччина, Іран, Афганістан, Сирія і багато інших ісламських країн, всіх не перелічити.
Історики однозначно стверджують, що спосіб приготування цієї страви придумали воїни-кочівники. Роздобутий баран не завжди був першої молодості. Смажився він цілком або шматками на багатті довго, а м’ясо все одно залишалося жорстким, неїстівним.
Кому-то прийшла в голову ідея порубати м’ясо шаблею на дрібні шматочки, тим самим, перетворивши його на фарш. У фарш додавали пряні степові трави, формували довгасті ковбаски і на шаблях запікали їх на багатті.
На Сході і сьогодні для приготування люля кебабу користуються не м’ясорубкою, а сікачами – такими собі видозміненими шаблями.
Треба сказати, що кожна країна внесла в рецепт свої національні видозміни. У країнах Сходу, де сповідують іслам, люля кебеб готують з птиці, яловичини, баранини. У нас готують навіть з свинини. Але баранина традиційно на першому місці.
Хоча люля кебаб можна побачити в меню багатьох іменитих ресторанів, на жаль, він нерідко нагадує звичайні котлети на шампурі. Ми, дотримуючись класичного базового рецепта, розповімо як приготувати люля кебаб з баранини.
Готуємо люля кебаб: інгредієнти
– баранина – 1 кг;
– курдючне сало – 200-300 г;
– цибуля ріпчаста – 3-4 великі цибулини;
-часник – 1 середня головка;
– сіль – 1 ст. ложка;
– приправа: червоний і чорний перець мелений, куркума, розмарин, зіра, мелений коріандр, хмелі-сунелі, сухий базилік і м’ята.
Приправи та спеції додаємо на свій смак. Всі ці приправи і спеції можна замінити спеціальним набором для кебаба. Мені такий привезли з Єгипту.
Смак страви блюда дуже залежить від якості м’яса. Варто зазначити, що баранина вельми примхлива. Вибираючи м’ясо, в першу чергу звертаємо увагу на його колір. Що воно темніше, тим поважніший вік тварини. Жир на м’ясі повинен бути білим, а не жовтим.
Не соромтеся м’ясо понюхати. Якщо воно має специфічний запах, таке м’ясо брати не варто – тварина була або стара або, ще гірше, некастрована.
Як приготувати люля кебаб в мангалі: технологія
Для люля кубабу вибираємо м’якоть лопатки, шинки або вирізки. Відокремлюємо м’ясо від кістки, миємо його, зрізаємо всі пліви і сухожилля. Їх на баранині предостатньо, тому ця частина підготовки найнудніша.
Далі м’ясо ріжемо на шматки.
У цьому рецепті рубати м’ясо будемо не сікачами, не м’ясорубкою, за нас це зробить чудо сучасної техніки – кухонний комбайн. Він рубає і перемішує м’ясо одночасно, що дуже важливо для збереження в’язкості отриманого фаршу.
Цибулю і часник очищаємо. Ріжемо цибулю пів кільцями.
Курдючне сало теж ріжемо на шматки.
Додаємо порізану цибулю, часник і курдючное сало в комбайн, продовжуємо рубати разом з м’ясом. Отриманий фарш перекладаємо в миску, додаємо сіль, спеції і прянощі. Ні яйця, ні булку в фарш не додаємо!
Тепер його необхідно ретельно і дуже інтенсивно перемішувати. Від якості перемішування залежить здатність м’ясної трубки не розвалиться на шматки під час обсмажування на шампурі. Перемішуємо і вибиваємо фарш не менше 30 хвилин, він повинен стати щільним і липким. На півтори-дві години залишаємо миску з фаршем в холодильник.
Оскільки готується наш люля кебеб в мангалі, розводимо в ньому вогонь. Виймаємо миску з фаршем з холодильника і починаємо формувати довгасті котлетки.
Можна ліпити трубочки на довжину всього шампура, можна розділити на кілька коротких.
Погода була мерзенна, мерзнути на вулиці ніхто не хотів, тому для прикладу засмажили три штуки на шампурі, а решта – на решітці. Смажаться м’ясні трубочки швидко – остаточно 15 -20 хвилин. Звичайно, можна приготувати люля кебаб в і духовці. Але, чесно кажучи, це вже зовсім не той аромат і смак.
Подають люля кебаб з овочами. Ідеально поєднується з соусом ткемалі і аджикою. Для любителів гострих відчуттів рекомендую соус Табаско.
Якщо ви хоч раз приготуєте люля кебеб в мангалі за цим рецептом, впевнена, що він буде регулярно появлятися на вашому столі.