Як приготувати домашню шурпу з баранини

Домашня шурпа з бараниниОсінь — це благодатна пора, що дозволяє зробити наше меню дуже різноманітним. Прилавки ще рясніють свіжими овочами, а на м’ясних рядах з’явилася баранина.

Саме час приготувати що-небудь екзотичне.

А давайте — шурпу. Вона на Сході така ж популярна, як шашлик і плов.
Якщо ви не знаєте як приготувати домашню шурпу з баранини, тоді вам сюди.

 

Як приготувати домашню шурпу з баранини: вибираємо м’ясо

Для смачної шурпи дуже важливо правильно вибрати м’ясо, його має бути багато, ще і на кісточці. Оскільки бульйон повинен бути наваристим. До того ж шурпа — це суп, як солянка, два в одному — і перше, і друге. Тому великі шматки м’яса та овочі повинні плавати в невеликій кількості наваристого бульйону. І, звичайно, багато зелені, перцю і східних прянощів. Для шурпи найкраще підійде лопатки, шийка, реберця з м’ясом.

Шурпу можна приготувати двома способами: перший — коли всі інгредієнти попередньо обсмажуються, другий — без попереднього обсмажування. Ми розповімо як приготувати домашню шурпу без попереднього обсмажування складових, так вона виходить менше жирною. Адже сьогодні так модно рахувати калорії.

Як приготувати домашню шурпу з баранини

Інгредієнти:

Домашня шурпа з баранини

— вода — 2 л;
— баранина — 0,5 кг;
— помідори — 3-4 шт .;
— морква — 1 (велика) — 1шт .;
— перець болгарський — 2-3 штуки;
— картопля — 5-6 шт .;
— цибуля ріпчаста — 2-3 шт .;
— гіркий перець — 1-2 шт .;
— часник — 3-4 зубки;
— томатний соус — 0,5 склянки
— сіль за смаком
спеції:

Домашня шурпа з баранини
• готовий набір спецій для шурпи — 2 ч. Ложки.
або:
• зіра — 1 ч. Ложка;
• чабер — 0,5 ч. Ложка;
• орегано — 0,5 ч.ложки;
• куркума — на кінчику ножа;
• хмелі-сунелі;
• запашний і чорний перець горошком — по кілька штук;
• лавровий лист — 2 шт.
зелень:
• по кілька гілочок петрушки, базиліка, селери, кропу, кінзи.

Як приготувати домашню шурпу з баранини: технологія

Насамперед готуємо м’ясо. Його бажано замочити хоча б на 0,5 години в холодній воді, добре промити. Відокремлюємо м’ясо від кісток і нарізаємо на великі шматки.

Домашня шурпа з баранини

М’ясо та кістки поміщаємо в каструлю, заливаємо холодною водою, виставляємо максимальний вогонь і доводимо до кипіння. Як тільки бульйон закипить, вогонь зменшуємо і знімаємо піну. У бульйон додаємо цілу цибулину, лавровий лист, зерна запашного і чорного перцю. На слабкому вогні варимо до тих пір, поки м’ясо не стане повністю готовим.

Поки бульйон на плиті, займемося овочами. Великими шматками нарізаємо моркву.

Домашня шурпа з баранини

Почищену цибулю нарізаємо півкільцями.

Домашня шурпа з баранини

Болгарський перець ріжемо великими смужками.

Домашня шурпа з баранини

Помідори, якщо великі, розрізаємо на 8 частин, якщо дрібні — на 4.

Домашня шурпа з баранини

Чистимо картоплю. Великі бульби розрізаємо на чотири частини, дрібні — навпіл.

Домашня шурпа з баранини

Промиваємо в воді зелень і нарізаємо її.

Домашня шурпа з баранини

Як тільки м’ясо готове, прибираємо з бульйону кісточки, доливаємо необхідну кількість води, додаємо моркву.

Домашня шурпа з баранини

Через 5-10 хвилин в бульйон додаємо картоплю і сіль. Стежимо за тим, щоб вона не розварилася. Як тільки картопля стане напівм’яким, додаємо болгарський перець, помідори, гіркий перець і томатний соус. Гіркий перець краще додавати шматочками, контролюючи смак шурпи. Не всім подобається занадто пекучий смак.

Домашня шурпа з баранини

Через кілька хвилин всипаємо все приправи, роздавлений часник і подрібнену зелень. Пробуємо на смак і, при необхідності, додаємо сіль і інші приправи. Накриваємо каструлю кришкою, через 20-30 хвилин шурпу можна подавати до столу.

Домашня шурпа з баранини

Ось і ви знаєте як приготувати домашню шурпу з баранини. Варто уточнити — залишати шурпу на наступний день не варто, вона втрачає свій смак і аромат.

Треба сказати, що ще смачніша шурпа з баранини, яку готують в казані на багатті. Цей варіант ідеальний для дачі. Димок додає їй особливого аромату і смаку, а коло друзів — душевну атмосферу.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *