Іридарій – світло веселки в саду

іридарійНавесні, коли відцвітають первоцвіти, а квіти літнього цвітіння тільки-тільки починають набиратися сил, витончену і гордовиту красу ірисів неможливо не зауважити. Варто зауважити, що у нас  ці чудові квіти називають лагідно – півниками.

Якщо вам подобаються ці квіти, створіть в своєму саду острівець ірисової краси – іридарій. Він стане його родзинкою, елегантною і ефектною прикрасою.

Міфи і таємниці

Слово «ірис» перекладається з латинської мови як веселка. Легенда розповідає: квітку назвали в честь богині веселки Іриди.
Коли Прометей подарував людям вогонь, природа так зраділа, що на небі засяяла веселка. Вона сяяла на небі весь день і всю ніч.

іридарій

А коли настав ранок, веселка зникла, а земля вкрилася чудесними квітами, подібними на веселку.

Родина ірисових

Година ірисових настільки велика, що точно визначити кількість сортів практично неможливо.
Садові іриси поділяють на 11 класів. Вони відрізняються один від одного не тільки зовнішнім виглядом, але і умовами розвитку.

іридарій

іридарій

В природньому середовищі на території України можемо зустріти жовтий болотяний ірис, синій сибірський ірис, грузинський ірис тонколистий та ірис безлистий.

іридарій

іридарій

іридарій

Найчастіше в квітниках висаджують бородаті іриси. Вони бувають високорослими, середньорослими та низькорослими, а також мініатюрними і карликовими.
В залежності від забарвлення іриси можна поділити на:
– однотонні;
– двоколірні;
– з каймою;
– переливчасті.
Палітра кольорів надзвичайно багата: від білосніжних до майже чорних.
Сибірські іриси, не дивлячись на витонченість, дуже витривалі. Невибагливі до грунту, стійкі до вітрів, хоча полюбляють сонце.

іридарій

іридарій
Вологі місця саду краще віддати болотним ірисам. Їм не потрібно яскравого освітлення . Але, чим далі вони від вологи, тим цвітуть гірше.
Ще один вид ірисів – іриси спуріа. Це своєрідна ірисова культура. Квіти ірисів спуріа подібні на квіти цибулькових ірисів.

іридарій

Хоча виглядають вони більш респектабельно. Особливістю цього виду ірисів є те, що корінь необхідно заглиблювати в грунт не менше, ніж на 10см. На одному місці вони можуть рости до 10 років.

Як облаштувати іридарій

Сад ірисів, аналогічний іншим моносадам, – саду хвойних чи саду пряних трав, він присвячений виключно одній квітці – ірису. Всі його достоїнства – аристократичність, вишуканість, величезна кольорова палітра, роблять іридарій несхожим на всі інші моносади.

іридарій

Іридарій виглядає ідеально, якщо присадибна ділянка витримана в стилі модерн. Як відомо, ірис – це символ модернізму.
Доцільні іриси і стилістиці японського саду.

іридарій

Перед тим як облаштовувати іридарій, вибираємо для нього місце. Вважається, що іриси вранішні квіти, тому бажано відвести їм місце там, де сонце буває в першій половині дня.

іридарій
Хоча іриси і полюбляють вологу, довгого застою води потрібно уникати. Ідеальний варіант – сонячне місце з легким нахилом. Грунт – нейтральний суглинок з додаванням піску, компосту або торфу.

Сусіди для ірисів

Іриси настільки яскраві квіти, що підібрати їм сусідів треба дуже обережно. Точно так, як трояндам.
Ідеальним фоном для них може бути ширма із хвойних або вічнозелених рослин, а також смарагдова зелень газона.

іридарій
Формуючи іридарій, необхідно продумати такі моменти:
– які іриси висаджуємо на першому плані;
– які іриси висаджуємо другому плані;
– враховуємо терміни цвітіння кожного сорту.

іридарій

Ближче до краю висаджуємо карликові або мініатюрні іриси, далі, в глибині квітника, своє місце займуть більш високі, з великими квітами.

іридарій
Сибірські іриси чудово виглядають в групах, а високі та бородаті – прекрасні солісти. Якщо правильно поєднати різні сорти ірисів, можна добитися неперервного цвітіння іридарію на протязі двох місяців.

іридарій
Висаджуючи іриси, потрібно пам’ятати, що вони дуже швидко розростаються. . Тому, щоб між кущиками не виникала війна за виживання, між ними залишають такі проміжки:
– карликові іриси – 10-15 см;
– середньорослі – 15-20;
– високорослі – 35-40 см.
Якщо бажаєте, можна посадку ущільнити, але раз в два роки необхідно посадку проріджувати, видаляючи лишнє коріння.

іридарій

Формуючи колекцію ірисів, висаджуємо групи так, щоб на фоні темних квітів були світлі, на фоні однотонних – пістряві. Не варто в одній групі змішувати кілька двокольорових сортів. В результаті отримаємо розмиту пістрявісь і невиразність. Враховуючи всі ці поради, створюємо свій квітник.

 

іридарій

іридарій

Вартує звернути увагу на сорти ірисів, в назвах яких є слово Variegata. Це іриси з пістрявим листям. В любих комбінаціях вони завжди солісти, навіть коли цвітіння закінчується, завдяки яскравому листю.

 

іридарій

Не хвилюйтеся, якщо з першого разу ви не отримаєте бажану картинку. Поступово вивчаючи особливості кожного сорту, ви зможете для кожного з них створити відповідні умови.

Иридарій на березі водойми

Враховуючи те, що іриси люблять вологу, а деякі з них, наприклад, болотні іриси, чудово почуваються «по коліно» в воді, гріх було б не використовувати їх в декоруванні садових водойм.

іридарій

іридарій

Ближче до берега, на мілині, вартує посадити гладкі іриси. А на березі, поруч з іншими рослинами, композицію доповнять сибірські та японські іриси.

Іриси в міксбордері

Іридарій виглядає чудово в період цвітіння. Але потім він дуже швидко втрачає свою привабливість. Вирішити цю проблему доволі просто – квітник можна оживити однорічними і багаторічними рослинами, коренева система яких формується на більшій глибині, ніж іриси.

іридарій

Гарно уживаються з ірисами флокс шиловидний, астильба, ясколка, живучка, хоста, гейхера.
Чудовий структурний фон створюють туя, ялівець, тсуга, карликові та пірамідальні ялинки.

іридарій

Гарно поєднуються карликові іриси з валунами, камінням, гравійними відсипками. Натуральний колір каменю дуже вигідно підкреслює яскраву красу ірисів.

Облаштування іридарію – творче заняття. Фантазуйте і творіть красу довкола себе, і в один прекрасний день богиня Ірида відвідає ваш сад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.