Дорада – настільки смачна риба, що немає потреби видумувати якісь супер рецепти. Достатньо запекти її в ароматних травах.
Дорада – один із найпопулярніших видів риби в країнах Середземномор’я. Біле м’ясо цієї риби дуже ніжне, достатньо жирне, але без характерного гострого риб’ячого запаху. Готують дораду в найрізноманітніший спосіб: смажать, запікають в духовці, на грилі або на грані. Найважливіше чого треба дотримуватися при цьому – не обробляти довго термічно.
Сьогодні пропоную один з найпростіших рецептів приготування цієї риби – дорада в прованських травах, запечена в духовці.
Запечена дорада в прованських травах: інгредієнти
- дорада – 1 шт:
- оливкова олія – 2 столові ложки;
- лимонний сік – 1 десертна ложка;
- приправа «Прованські трави» 1 столова ложка;
- сіль, перець чорний, червоний мелений – до смаку;
- гілочка розмарину, кропу, петрушки;
- зубок часнику;
- помідора (невелика) – 1 шт;
Запечена дорада в прованських травах: технологія приготування
Рибу чистим від луски, виймаємо жабри, нутрощі. Черевце вичищаємо від плівок, промиваємо в біжучій воді і обсушуємо паперовим рушником.
Готуємо маринад: змішуємо в мисочці оливкову олію, лимонний сік, сіль, перець червоний та чорний мелений, приправу «Прованські трави». Треба зазначити, що з лимонним соком треба не перестаратися, щоб кислістю не зіпсути смак риби. Краще, при потребі, скропити лимонним соком вже готову рибу.
Намазуємо рибу цією сумішшю рибу зверху та зсередини і залишаємо її на пів години маринуватися.
Далі застеляємо пергаментним папером деко, в якому будемо запікати рибу, і змазує його оливковою олією. При бажанні обсипаємо рибу ще травами, викладаємо її на деко.
В черевце вкладаємо розчавлений зубок часнику, гілочку розмарину, порізану помідорку. Якщо немає розмарину, замінимо його гілочкою кропу та петрушки.
Ставимо деко з рибою в духовку, прогріту до 180 градусів, на 15 хвилин. Все риба готова.
Виймаємо її з духовки, перекладаємо на тарілку, прибираємо з черевця зелень, помідори, часник. Прикрашаємо рибу тоненько нарізаним лимоном.
Запечена дорада в прованських травах чудово смакує з овочевими салатами. Якщо вибирати гарнір, то найкраще вибрати рис або відварені паростки спаржі. І, звичайно, не завадить доповнити цю ароматну страву кількома ковтками доброго білого вина.