Цвібак, він же Zwеiback, він же biscotto, він же бісквіт

Цвібак, бисквітЯк спекти смачний бісквіт – дещо з історичних досліджень та кілька корисних порад.

Кілька історично-кулінарних штрихів

Знаєте, мені дуже шкода, що втрачається та колоритна українська мова, якоюсь колись розмовляли в Галичині.
Для прикладу – чи знаєте ви що означає слово «цвібак»? Ну от, так і знала…

Почнемо спочатку. В перекладі з німецької слово цвібак (Zweiback) означає двічі спечений. Зрозуміло, що мова йде про випічку. І, звичайно, про дуже смачну.
Цвібак прийшов до Галичини за бабці Австрії. А до Австрії він потрапив з Італії. Бо Zweiback означає те саме, що і biscotto. Тепер вам зрозуміло? Бісквіт!!! Отак історія переплітається з кулінарією.

А чому двічі спечений? Бо цвібак випікали, остуджували, нарізали на шматочки і в печі підсушували, перетворюючи їх в смачні сухарики.

Але галичанки, вроджені господині, дещо змінивши рецепт, доповнили його родзинками, горіхами, цукатами та іншими смачними наповнювачами. Після випікання його вже не підсушували , а подавали до столу, як чудове доповнення до кави або чаю.

Подаю вам базовий рецепт бабусі Юлі. Вона його пекла кожної неділі. Посипала зверху подрібненими горіхами або покривала шоколадною помадкою і  всіх пригощала. Бабусі Юлі вже немає з нами, але за її рецептом цвібак пече уже її правнучка.

Цвібак: базові інгредієнти

Для початку потрібно пояснити як ми визначаємо кількість інгредієнтів.
Все починається з яєць. Ні, ні, тут філософськими роздумами і не пахне.

Для моєї силіконової форми, діаметр, якої 24 см, достатньо 4 яйця. Яйця зважуємо. Скільки заважили яйця, стільки беремо пшеничного борошна і цукру.

цвібак, бисквіт

Отже у мене вийшло:
— яйця – 4 шт (245 г);
— борошно пшеничне – 245 г;
— цукор – 245 г;
— цукор ванільний – 1 пачечка

Цвібак: технологія приготування

Отже, розрахунок всіх продуктів зробили.

Спочатку потрібно підготувати борошно – пересіяти його кілька разів, щоб насити його киснем. Від цього бісквіт буде більш пористим, повітряним.

цвібак, бисквіт
Яйця варто брати з холодильника, вони краще збиватимуться. Вбиваємо їх в миску, додаємо звичайний цукор, ванільний цукор і міксером збиваємо суміш до густої піни. Збивати починаємо з малих оборотів міксера, поступово збільшуємо до максимальних оборотів, а потім переходимо на турборежим, якщо такий є.

цвібак, бисквіт
Яєчно-цукрова маса має побіліти. Це гарантія того, що цукор розчинився.
Поступово починаємо всипати борошно, дуже легко помішуючи всю суміш в одну сторону.

цвібак, бисквіт

Грудочок борошна не повинно залишитися. Консистенція повинна нагадувати густу сметану.
Виливаємо суміш в заздалегідь підготовану форму. Якщо вона металева, її треба змазати жиром і притрусити борошном. Можна вистелити паргаментом з антипригарними властивостями.

цвібак, бисквіт

Якщо форма силіконова, її змазувати непотрібно.
Ставимо форму з тістом в заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку. Час випікання – 30 – 35 хв. Тут вже треба враховувати особливості своєї духовки.

Перших 20 хвилин її не варто відкривати, бо цвібак може просісти. Зубочисткою проколюємо цвібак, якщо на ній не залишилося сирого тіста, він уже спікся. Виключаємо духовку і залишаємо його в ній вистигати.

цвібак, бисквіт

А далі – виймаємо з форми, гострим ножем нарізаємо на шматочки.

цвібак, бисквіт

Кличемо всіх до столу на горнятко кави з цвібаком!

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *