Пропоную вам рецепт простих і дешевих тістечок з крухого (пісочного) тіста. Рецепт настільки простий, що спекти їх може кожний. Вони стануть чудовим доповненням до кави або чаю, особливо, якщо гості на порозі можуть появитися через годину.
Спогади і роздуми
Звичайно, можна купити печиво в супермаркеті, але то якось «нетойво», особливо, якщо ви в статусі поважної господині.
Немає нічого нового, є добре забуте старе. Бо цей рецепт я знайшла у старому маминому зошиті з переписами, тобто з рецептами. Кожна порядна галицька господиня мала такий «зшиток» заповнений від руки переписами різних відзімісів (смаколиків). Традиційно перед святами його виймали з креденса і оговорювали питання – “що будемо пекти”.
Сучасні просунуті господині, на відміну від своїх бабусь і мам, ведуть особисті кулінарні блоги, до якого мають доступ всі бажаючі. В цьому і проявляється сучасний прогрес.
Крухі тістечка з дірочкою не були святковими, мама пекла їх, як правило, на неділю. Щоб було що тягати, як вона казала. Бо в часи мого дитинства такого вибору смаколиків в магазинах не було, та і купити не дуже виходило, та й з грошима було завжди сутужно.
Сьогодні ситуація вже зовсім інша, вибір кондитерських виробів величезний, але коли прочитаєш складники, рука не піднімається дати їх дитині. Ну, ніби все пояснила, тепер до діла.
Крухі тістечка з дірочкою: технологія приготування
Інгредієнти:
– борошно пшеничне – 2 склянки;
– масло вершкове – 200 г;
– сметана – ½ склянки;
– цукор – 3-4 ст. ложки;
– ванільний цукор – 1 пачечка;
– жовток до тіста – 1шт;
– сіль – на кінчику ножа;
– білок для посипки – 1 шт;
– цукор для посипки – 2-3 столові ложки.
Просіяне борошно, змішане з маслом, цукром і дрібкою солі, пересікти ножем. Далі перетерти руками в борошняно-масляну крихту.
Якщо хочете, щоб тістечка були більш розсипчасті, можна додати до суміші 1 столову ложку смальцю.
Часто замість масла беруть маргарин. Але, знаючи про його шкідливість, для дітей я б цього не рекомендувала.
Додаємо до борошняної суміші жовток, сметану і замішуємо доволі м’яке тісто.
Викладаємо тісто на стільницю, добре обминаємо його, щоб тісто cтало однорідним.
Можна його поставити на годинку в холодильник Але, якщо гості на підході, можна обійтися і без холодильника.
Підсипаємо стільницю борошном і розтачуємо тісто в пласт товщиною 1 см. Скляночкою, діаметр якої 5 см, вирізаємо кружечки, а корком від шампанського по центру кружечка дірочку.
Збиваємо білок
Викладаємо тістечка на деко, попередньо застелене пергаментом.
Кожне тістечко змащуємо збитим білком і посипаємо грубим цукром
Ставимо випікатися в духовку, розігріту до 230 градусів, на 15-20 хвилин. Тістечка повинні набути золотистого кольору, але не потемніти. Інакше вони матимуть присмак підгорілого жиру.
Можна, якщо є час, спекти порівну тістечок з дірочкою і без дірочки, скласти їх попарно, переклавши густим варенням або галяреткою з червоних порічок.
Смачними будуть крухі тістечка з дірочкою, перекладені заварним кремом. Отож варіантів подачі цих тістечок багато. В любому варіанті – вони смачні.