Смачні, ніжні, солодкі, з делікатною кислинкою – це все про «Поцілуйчики». Любителі домашніх солодощів будуть від них в захваті. Господині – теж, бо тістечка «Поцілуйчики» дуже бюджетні.
Останнім часом я захопилася випічкою. Знаєте чому? Причини дві. Перша – нарешті купила хорошу електричну духовку, в якій легко досягнути без нервів бажаного результату. Друга – бабусин та мамин нотес з креденсу, де зібрано надзвичайно багато рецептів різних солодощів минулого століття.
Сьогодні я приготувала за рецептом бабусі Юлі тістечка «Поцілуйчики» або, як їх називала бабуся, – тістечка з люкром.
У неї були три коронні види випічки – маковий торт, цвібак і ці тістечка.
Тістечка «Поцілуйчики»: інгредієнти
– борошно пшеничне – 400 г;
– маргарин вершковий – 300 г;
– яйця – 2 шт. великих або 3 шт. малих;
– цукор – 5-6 ст. ложок цукру з гіркою;
– ґаляретка (желе) з червоних порічок або інший густий джем з кислинкою.
Тістечка «Поцілуйчики»: технологія приготування
Просіяне борошно змішуємо з дрібкою солі, додаємо маргарин.
Маргарин, звичайно, можна замінити вершковим маслом. Тільки, щоб тісто було більш розсипчастим, додаємо до масла ще ложку смальцю.
Маргарин січемо з борошном, потім руками перетираємо суміш до утворення крихти.
Ділимо яйця на жовтки та білки. Робити треба це акуратно, щоб жовток не потрапив до білка.
Жовтки додаємо до перетертого борошна з маргарином і замішуємо тісто.
Воно виходить дуже м’яким і пластичним. Розтачуємо тісто до товщини 3-4 мм і вирізаємо кружечки діаметром не більше 4 см. Вони повинні бути на один кус, бо тістечка дуже крихкі.
Викладаємо кружечки на деко, попередньо застеливши його пергаментом для випічки.
Білки з цукром збиваємо міксером до крутої піни.
В цьому місці хочеться поділитися невеличким секретом. Щоб збити круту піну і щоб вона рівномірно спеклася на тістечку, варто білки відділити від жовтків заздалегідь і 3-4 дні витримати в холодильнику в відкритій склянці. Жовтки навпаки – в закритій баночці, бо вони підсохнуть
Отже, білки збиті. Чайною ложечкою викладаємо їх на кружечки з тіста,
а потім – рівномірно розгладжуємо по поверхні.
Прогріваємо духовку до 220 градусів, поміщаємо деко з тістечками. Випікаються вони 25-30 хв. Білки мають зарум’янитися, як дівчинка після поцілунку, а тісто не перепектися ні в якому випадку.
Коли тістечка охолонуть, на один кружечок намазуємо порічкову ґаляретку,
іншим кружечок акуратно притискаємо зверху.
Паруємо так всі тістечка, акуратно викладаючи їх на тарілку.
Все, наша смакота готова. Готуємо чай або каву і насолоджуємося смаком бабусиних тістечок з люкром. Ой, вам, мабуть цікаво що то таке люкер? Це ота смачна пінка тілесного кольору, в яку перетворилися білки.