Якщо хочете потішити себе чимось дуже смачним і надзвичайно корисним, ще й до того простим в приготуванні, рекомендую стейк з лосося.
Кілька слів про користь лосося
Лосось доволі популярна риба, купити її свіжу в супермаркеті зовсім нескладно. Якщо немає свіжої, може бути і заморожена. Найважливіше в цій рибі не тільки її особливий смак, але і наявність в ній надзвичайно корисної омега – 3. Тому лосось – ідеальна їжа для тих, хто слідкує за своїм здоров’ям. Особливо це важливо сьогодні, в час пандемії covid -19. Користь лосося можна оцінити за такими показниками: порція цієї риби містить в % від денної норми:
– білок – 53%;
– жири – 15%;
– вітамін В12 – 236%;
– вітамін D – 127%;
– вітамін В3- 56%;
– вітамін В6 – 38%;
При цьому порція лосося має тільки біля 210 калорій.
Як приготувати стейк з лосося: інгредієнти
- стейк з лосося – 1 шт. (300г);
- соєвий соус – 1 чайна ложка;
- гірчиця в зернах – 1 чайна ложка;
- звичайна гостра гірчиця – 1 чайна ложка;
- лимонний сік – 1 чайна ложка;
- оливкова олія – 1 чайна ложка;
- приправа для риби – 1 столова ложка;
- сіль – ½ чайної ложки (якщо в приправі солі немає)
- чорний мелений перець за смаком.
Стейк з лосося – як приготувати
Якщо ми купуємо заморожені стейки, то їх потрібно повільно розморозити, почистити від залишків луски промити в проточній воді і просушити паперовим рушничком. З свіжими стейками, які продають в магазинах на льодовій крихті, простіше – їх непотрібно розморожувати.
Для маринаду в мисочці змішуємо всі інгредієнти: оливкову олію, соєвий соус, два види гірчиці, лимонний сік, приправу для риби. При необхідності додаємо сіль і чорний мелений перець. Все гарно перемішуємо.
Підсушений паперовою серветкою стейк лосося добре намазуємо маринадом з обох сторін.
Кладемо посудину, в якій будемо рибу запікати. Можна «прикрасити» стейк з лосося перед запіканням кількома гілочками тим’яну або розмарину. Від цього риба набуде особливого аромату.
Залишаємо стейк з лосося на пів години, щоб він замаринувався.Далі розігріваємо духовку до 180 градусів, перекладаємо в неї посудину з рибою і запікаємо на протягом 20-25 хвилин.
Поки риба запікається готуємо салат і гарнір. Гарним гарніром до риби буде відварений рис. Але, якщо рахуємо калорії, то краще запечений стейк доповнити овочевим салатом. Ідеально – листковий салат з помідорами, заправлений оливковою олією і лимонним соком.
Виймаємо стейк з духовки – запах пречудовий. Перекладаємо його на тарілку з салатом, поливаємо залишками соку, що виділився під час запікання. А далі? Далі я мовчу і насолоджуюся симфонією смаку та аромату. Божественно!!!!