Секрети сирної тарілки

сирна тарілкаЩоб правильно оформити сирну тарілку потрібно знати певні правила. Адже повинно бути не тільки смачно, але й естетично. Завдання нескладне, його запросто вирішити, якщо трішечки розібратися в теорії.

 

 

В час карантину, коли на перше місце вийшла власна безпека, багато хто залишається  вдома. Але і забитися в ліжко, як ведмідь в барлогу, також не хочеться.  Як варіант – організувати романтичну релакс-вечірку  і дістати максимум задоволення від новорічної ночі. Тому готувати олів’є чи оселедець в шубі це якось вже не тойво…

сирна тарілкка

Оскільки товктися цілий день на кухні немає потреби, то шампанського або пляшки доброго вина і тарілки з улюбленими сирами – буде цілком достатньо. Краще присвятити час декору помешкання – прикрасити ялинку, створити новорічні композиції , запалити камін та свічки, Цього буде достатньо для новорічного настрою.

сирна тарілка

Щоб оформити сирну тарілку потрібно знати певні правила, враховувати поєднуваність продуктів. Повинно бути не тільки смачно, але й естетично. Завдання нескладне, його запросто вирішити, якщо трішечки розібратися в теорії.

Звичайно, варто зазначити, що мова йде про якісні і благородні сири відомих брендів. Бо ті закуски, які складають з кількох скибочок російського сиру, незрозумілих кубиків яскраво-оранжевого кольору та копченого сиру «косичка» в меню деяких кафе та ресторанів, — це не сирна тарілка. Це якесь недорозуміння.

Ідеальна сирна тарілка: укладка за годинниковою стрілкою

Негласне правило звучить так: сири на тарілці розташовують за годинниковою стрілкою.  Починають від найм’якших, стриманих і нейтральних за смаком, переходять до гострих і пікантних і закінчують яскравими, витриманими, характерними.  При цьому слід розуміти, що сирна тарілка – це нарізка від п’яти і більше сирів.

сирна тарілка

До речі, багато шефів говорять про те, що кількість сирів в цій закусці має бути непарною — 5, 7, 9 і так далі, хоча не думаю щоб хтось цілеспрямовано дотримується цього правила.

 Сирна тарілка: більше сортів — не означає краще

Сирну тарілку формують з розрахунку 100 г на 1 людину.  Якщо компанія голодна і сидіти плануєте довго, можна взяти по 150 г, але більше ніхто не рекомендує: сир — продукт калорійний, його рідко з’їдають більше, а якщо і з’їдають, то це користі не принесе.

сирна тарілка

 

Розкладаючи сири по тарілці, пам’ятаємо, що вони часто мають особливий, виражений смак та аромат. Тому між шматочками різних сортів обов’язково вартує залишати проміжки, які не дадуть їм дотикатися один до одного.

Сирна тарілка: правила нарізки

Круглі м’які сири нарізають сегментами, використовуючи сирний ніж.  Якщо треба розрізати головку сиру з пліснявою типу рокфору, беруть навіть не ніж, а спеціальне пристосування з волосінню, яка не порушує структуру цвілі.

сирна тарілка

 

Сири середньої твердості зазвичай нарізають тонкими скибочками і викладають на тарілку красивими пелюстками.  Для твердих сирів використовують масивні ножі з двома ручками і нарізають кубиками і брусочками.  Маленькі шматочки сиру швидко обвітрюється, тому необхідно знайти оптимальний розмір, щоб було і смачно, і красиво, і практично.

Сирна тарілка: вибираємо посуд

Словосполучення «сирна тарілка» не обов’язково сприймати буквально — замість тарілки можна вибрати дерев’яну дошку або спеціальний плоский фаянсовий посуд, призначену саме для подібних цілей.

сирна тарілка

Вилки до сирів не кладуть — замість них прийнято використовувати спеціальні палички або зубочистки.

Сирна тарілка: що додаємодо сирів

Красива і правильна сирна тарілка — це не тільки гарно розкладені на ній брі, рокфор і пармезан.  Обов’язково потрібно внести добавки — акуратні гілочки винограду, яскраві шматочки кураги, невеликі розетки з гострими соусами – вишневим, полуничним або брусничним, горіхи, свіжі фрукти і ягоди, грінки, крекери,  сухарики, прошутто, хамон.

сирна тарілка

 

До сирів традиційно подають легкі білі або рожеві вина. В окремих випадках, коли треба підкреслити гострі смаки окремих сирів з цвіллю, сомельє рекомендують сухі червоні вина.

сирна тарілка

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *