Чатні – традиційна індійська страва, яку готують з фруктів, додаючи спеції і прянощі. Це такий свого роду соус, який додають до основних страв, щоб підкреслити і доповнити їх смак.
Оскільки страва індійська, то , звичайно, вона доволі гостра. Скоріше – гостро-солодка. Консистенція її є однорідною і густою, подібною до кетчупу.
Чатні ідеально смакує з рисом, пастою, рибою, м’ясом і морепродуктами. А ще – дуже смачно, коли просто намазати на крекер або грінку.
Наштовхнула мене ідею приготувати сливовий чатні пані Ірина Шляхова, у якої я почерпнула немало цікавих ідей. Тому дуже рекомендую її кулінарний блог https://vkussredizemnomorie.blogspot.com/
Я, звичайно, не втрималася, щоб не вставити свої «дві копійки». Зрештою, єдиного рецепту чатні не існує, тому готуючи, можна вмикати свої кулінарні фантазії і смаки.
Мушу сказати, що смак чатні відрізняється від моїх попередніх фруктових соусів. Якщо можна так сказати, він за смаком якийсь більш об’ємний.
Готувати сливовий чатні нескладно. Можна його заготувати і на зиму.
Сливовий чатні: інгредієнти
- сливи (сорт венгерка) – 1 кг;
- цибуля червона – 1 шт. середнього розміру;
- оливкова олія – 2столові ложки;
- часник – 1 головка;
- перець чилі – 1 шт;
- свіжа м’ята – кілька гілочок ;
- кориця- ½ чайної ложки;
- гвоздика – 3 шт;
- сіль – 2 чайні ложки (без гірки);
- цукор – кілька столових ложок;
- куркума – 1 чайна ложка;
- кардамон – 5-6 коробочок;
- коріандр зернами – чайна ложка;
- бальзамічний оцет – 2 столові ложки.
Сливовий чатні: технологія приготування
Сливи миємо в проточній воді.
Відділяємо м’якоть від кісточок і складаємо в баняк, в якому готуватимемо чатні.
Сливи переминаємо рукою, щоб вони пустили сік.
Ставимо на вогонь і помішуючи, варимо їх десь хвилин 15, М”якоть набуває чудового бордового кольору Знімаємо з вогню, щоб сливи охололи.
Подрібнюємо цибулю і часник і викладаємо в сковорідку до розігрітої оливкової олії. Постійно помішуючи, припускаємо цибулю і часник тільки до м’якого стану. Тобто, коли цибуля стане прозорою, але ні в якому розі не смаженою. Бо смак смаженої цибулі заб’є смак спецій.
Перекладаємо цибулю з часником до слив
і блендером перебиваємо все до однорідності.
Коріандр підсушуємо на сухій сковорідці, а потім розтовкаємо в ступці – таким чином відновимо його аромат і смак.
Перець чилі – буває різної гостроти. Тому варто його різати дуже тоненькими смужечками і додавати поступово, поки не сформуєте бажану гостроту страви. Пробуйте на смак коли охолоне, бо гаряча страва завжди буде пекучішою.
Кладемо в баняк до слив всі спеції, сіль і м’яту. І знову ставимо на вогонь.
Кількість цукру, яку потрібно додати до сливового чатні залежить від того, наскільки солодкі сливи. Мої сливи були надзвичайно солодкими, тому мені вистачило 2 столових ложок. Але потрібно пам’ятати, що додавання оцту зменшить солодкість чатні.
Одним словом, граємося зі своїми смаковими відчуттями.
Після додавання всіх спецій , солі, цукру варимо чатні ще 15 -20 хвилин, додаємо оцет, розмішуємо і пробуємо на смак. Якщо потрібно, можна додати ще цукру і проварити ще 2 хвилини. Киплячу суміш розливаємо в стерильні баночки і закриваємо. стерильними кришками. Рекомендую закривати в баночки об’ємом 250 мл. Можна і в трохи більші, якщо у вас збирається багато гостей. З вказаної кількості інгредієнтів вийшло майже 800 г чатні.
До стейка, шашлика, люля кебабу буде надзвичайно смачне доповнення!