Секрети пісного борщу

пісний борщЯк ви вважаєте: приготувати пісний борщ – це дуже просто? Так, якщо знаєте певні секрети, які  допоможуть зробити пісний борщ таким же смачним , як і борщ з м’ясом. Саме про ці секрети і піде мова.

Пісний борщ

Інгредієнти:

– буряк червоний столовий -2 шт. (або домашня борщова заправка);
– капуста – 100 г;
– картопля – 3 шт;
– квасоля – 1 скл;
– цибуля -2 шт;
– морква – 1шт;
– сухі білі гриби – 3-4 пластинки;
– перець болгарський -1 шт;
– селера – 1/4 частина;
– цибуля-порей -1шт;
– корінь петрушки -1 шт;
– квас буряковий – ½ склянки;
– часник- 1-2 зубочки;
– томатний соус або кетчуп – 2ст. ложки;
– зелень петрушки та кропу;
– лавровий листок – 1 шт;
– цукор, сіль – до смаку
– перець духмяний та чорний горошком по 5 зернят;
– перець мелений чорний та червоний;
– приправа «Прованські трави»;
– олія рослинна – 3-4 ложки.

Як приготувати пісний борщ

Зрозуміло, що готуючи борщ на м’ясному бульйоні, важливе значення має правильний вибір м’яса. Адже воно задасть основну смакову «ноту» страві.

При відсутності м’яса смак борщу ми сформуємо за допомoгою овочів, а їх буде чимало.

Як приготувати пісний борщ

Починаємо з того, що звечора замочимо квасолю. Коли вона набухне, промиваємо її заливаємо водою і варимо до готовності.

Як приготувати пісний борщ
Тим часом готуємо овочі. Почищену моркву та цибулю підпікаємо на сухій сковороді.

Як приготувати пісний борщ

Кладемо в баняк підпечені овочі, цибулю порей, шматочок, селери, корінь петрушки, сухі білі гриби, перець-горошок духмяний та чорний, лавровий листок і вливаємо 2 л води. Хай овочі варяться до готовності.

 

Як приготувати пісний борщ

А тимчасом займемося буряком. Я з осені готую борщову заправу, тому мені достатньо відкрити баночку і половина роботи вже виконана.

Як приготувати пісний борщ
Якщо такої заготовки немає, тоді натираємо на тертці буряк, моркву,нарізаємо дрібно цибулю, подрібнений болгарський перець. Взимку і навесні можна використати свіжозаморожений перець, який раджу заготувати також з осені.

Викладаємо все на сковорідку з розігрітою олією. Додаємо кілька ложок води, накриваємо кришкою і тушкуємо до готовності. Коли овочева суміш буде готова, додаємо до неї томатний соус або кетчуп, перемішуємо і тушкуємо ще 1-2 хвилини.

Коли овочевий бульйон вже готовий, зварені овочі прибираємо з нього, всипаємо зварену квасолю і порізану на четвертинки картоплю.

Тоненько порізану  капусту також відправляємо  в баняк.

Як приготувати пісний борщ

Коли картопля звариться, виймаємо її, розминаємо так, щоб не було грудочок.

Як приготувати пісний борщ

Повертаємо її в бульйон і добре розмішуємо.  Солимо, перчимо, додаємо приправи.
Перекладаємо тушковані овочі в бульйон. Вогонь має бути дуже легенький. Доводимо до кипіння, пробуємо на смак. По трішки вливаємо буряковий квас, щоб не перекислити.

Як приготувати пісний борщ

Якщо бурякового квасу немає, можна борщ закислити вишнями чи аличею або лимоном. Можна і яблучним або виноградним оцтом. Використовувати звичайний оцет мені якось не дуже хочеться. Додаємо цукор і все, що на ваш смак, бракує борщу.

Всипаємо порізану зелень і розчавлений часник.

 

пісний борщ

Хай собі борщ постоїть, розкриє весь смаковий букет, а тоді вже подаємо до столу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.