Сирна плесканка – це страва, яка в Галичині обов’язково мусить бути в великодньому кошику поруч з паскою, ковбасою, крашанками та хроном.
Багато хто за столом з освячених продуктів готує мішанину, куди сирна плесканка входить також.
В несвяточні дні зі скибкою смачного домашнього хліба вона також послужить добрим сніданком чи вечерею.
Сирна плесканка: інгредієнти
- кисломолочний сир – 300 г;
- вершкове масло – 30 г;
- яйця – 3 шт;
- крохмаль картопляний – 3 чайні ложечки;
- манка – 3 чайні ложечки;
- прованські трави – 0,5 чайної ложки;
- кмин – 0,5 чайної ложки;
- мелений чорний перець, сіль, паприка за власним смаком.
Сирна плесканка: технологія приготування
Для того , щоб плесканка вийшла смачною, потрібно правильно вибрати сир. Так, як ми вибирали для плавленого сиру.
Найкраще зупинити свій вибір на справжньому домашньому кисломолочному сирі. Він повинен бути жирним і достатньо сухим. Бо в магазині можна купити не сир, а сирний продукт, а з нього нічого путнього не вийде.
Якщо сир мокруватий, його перекладають у кілька шарів марлі і добряче відтискають.
Перекладаємо сир і м’яке масло у миску, перебиваємо все блендером. Додаємо манку, крохмаль сіль, перець, паприку, прованські трави і кмин за бажанням.
Вбиваємо два яйця і ще раз все добре перемішуємо блендером.
Залишаємо суміш на пів години. За це час манка вбере зайву вологу, а крохмаль розмокне. Змазуємо формочки, в яких випікатимемо плесканку маслом.
Наповнюємо формочки сирною масою, добре приплескуючи її, щоб не залишилося порожнин. Бо інакше плесканка покришиться. Думаю, що тепер зрозуміло чому ця страва називається плесканка.
Яйце збиваємо тріпачкою до однорідності і щедро змазуємо поверхню плесканки.
Випікаємо в духовці при температурі 170 градусів приблизно 30 хвилин, поки верх плесканки гарно не зарум’янится. Спочатку плесканка підніметься, але потім опаде. Не хвилюйтеся, так має бути.
Маленьку плесканку я печу в формочці від кекса, щоб потім покласти її в не надто великий великодній кошик.