Литовський холодний борщ Saltibarščiai

Литовський холодний борщ

Знаменитий литовський холодний борщ Saltibarščiai зачаровує своїм незвичайним кольором та смаком. Чудова страва для спекотних днів.

 

 

 

 

 

Сьогодні є нагода розповісти про знаменитий литовський холодний борщ Saltibarščiai. Як тільки погода потеплішає, аромат цього борщу відчувається на литовських кухнях, а іноземці літом з’їжджаються до ресторанів та кафе старих міст, щоб скуштувати його

литовський холодний борщ

Характерний і незрівнянний рожевий колір  має особливе значення для литовської гастрономічної спадщини, і відтепер його мотиви будуть використовуватися також у різних художніх виразах.

Цей холодний борщ признаний нематеріальною спадщиною литовського народу. 1662-м роком датовано першу ймовірну згадку холодного борщу – національної литовської страви . Польський шляхтич Ян-Хризостом Пасік писав про нього у своїх мемуарах. При чому ця страва була на столі як у багачів, так і бідних верств населення.

Хоча деякі сусіди мають претензії до нього, точно так, як і до українського борщу. Але то їхні проблеми. Бо привикли загарбувати, а самі можуть накалапішкати щось на кшталт похльобки чи тюрі. Але то таке смачне, що пес би з маслом не їв.

Чому я звернулася до цієї теми? Бо литовська половина моєї душі дуже полюбляє Saltibarščiai , точно так,  як українська любить традиційний український борщ. І тут нічого не поробиш! Є і інша нагода – 10 червня у столиці Литви, Вільнюсі, відбудеться  фестиваль Saltibarščiai.

Місто уже активно готується до цього свята. Площу, де відбудеться фестиваль уже прикрашає оригінальна інсталяція.

литовський холодний борщ

литовський холодний борщ

Це один із найпопулярніших супів у країні, готується на буряках та кефірі. Подається з вареним яйцем та відвареною або запеченою картоплею

Холодний литовський борщ: інгредієнти:

  • червоний буряк – 2 шт;
  • огірок – 2-3 шт;
  • яйця – 2-3шт;
  • кефір – 0,5 л;
  • кріп, петрушка, зелена цибуля;
  • сіль до смаку.

Холодний литовський борщ: технологія приготування

Буряк відварити або запекти. Натерти його на тертці.

литовський холодний борщ

Зелень дрібно нарізати.

литовський холодний борщ

литовський холодний борщ

Яйця відварити круто, остудити, почистити розрізати навпіл.

литовський холодний борщ

Огірки, нарізати тонкою соломкою.

литовський холодний борщ

Буряк, огірки, зелень, перекласти в баняк. Залити кефіром. Я заливаю домашнім йогуртом. Перемішати, посолити, поперчити (за бажанням). 

литовський холодний борщ

Густину борщу робимо за своїм бажанням. Поставити в холодильник. При подачі на стіл в тарілку кладемо половинку яйця.

литовський холодний борщ

 Обов’язково доповнює холодний литовський борщ картопля, яку готують окремо і подають на окремій тарілці Вона може бути шматочками, може бути у вигляді пюре, а може бути запечена в духовці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.