Літо вже здало свої позиції осені. Холодно і депресивно… Легкі овочеві зупки вже на на часі. Хочеться страв більш густих та ситних, які додадуть сили та енергії, розвіють осінню хандру.
То чому б нам не приготувати смачну квасолеву зупку та ще й з домашнім тістом? Згодні?
Квасолева зупка з домашнім тістом: інгредієнти
Для зупки:
– телячі або свинячі реберця – 0,5 кг;
– квасоля – 1,5- 2 склянки;
– картопля – 2-3 шт;
– цибуля – 1шт;
– невелика морква – 1шт;
– шматок кореня селери;
– спеції: лавровий листок, по кілька зерен чорного та духм’яного перцю;
– кілька гілочок зелені кропу та петрушки, зубець часнику.
Для тіста:
– пшеничне борошно – 1, 5 скл;
– невелике яйце – 1 шт;
– кілька ложок води;
– дрібка солі.
Перш за все, необхідно підготувати квасолю. Найкращими квасолями для зупи є білі великі, які в народі називають яськами, тарганами, кобилицями.
Вони смачні, м’ясисті з тонкою шкіркою. Якщо квасоля стара, її необхідно на 6-8 годин замочити в воді. Вона набрякне, збільшаться в розмірі і швидко звариться.
Варити квасолю можна разом з реберцями, а можна окремо, дещо не доваривши її. Якщо ваш кишківник не надто любить бобові, краще квасолю відварити окремо до напівготовності.
Якщо квасоля молода, замочувати її немає сенсу, її відразу додають в м’ясний бульйон разом з рештою овочів.
Гарно вимиті реберця заливаємо холодною водою. Банячок ставимо на сильний вогонь, доводимо до кипіння, знімаємо піну. Зменшуємо вогонь, вкидаємо до банячка цілу цибулинку, селеру, кусочки моркви, спеції і варимо м’ясо до готовності.
Реберця виймаємо, виймаємо також варену цибулину та куски моркви, бо не всім вони до смаку.
Порізану кусочками картоплю вкидаємо в бульйон, також кружечки моркви
і недоварену квасольку.
Відділяємо м’ясо від кісток і повертаємо його в баняк до зупи.
Поки це все в баняку булькає, нарізаємо цибулю і підсмажуємо її на олії до делікатного золотого кольору.
Квасолева зупка: готуємо домашнє тісто
Поки м’ясо і квасоля варяться, маємо час приготувати домашнє тісто. Для цього в миску всипаємо просіяне борошн, вбиваємо в нього одне яйце, додаємо дрібку солі і кілька ложок води.
Замішуємо тісто. Воно повинно бути м’яке і пластичне, таке, як на вареники.
Розкатуємо тісто в тоненький пласт прямокутної форми. На стільницю підсипаємо трішки муки перевертаємо тісто і даємо можливість підсохнути йому хоча би пів години.
Далі скручуємо тісто в рулет.
Нарізаємо його тонесенькими смужечками.
Розтрушуємо тісто, щоб воно не злиплося.
Як тільки картопля в зупі буде майже готова, всипаємо до неї домашнє тісто. Пробуємо її на смак, додаємо сіль. перець і підсмажену цибульку. Розтискаємо зубець часнику і теж додаємо його в зупу. Пробуємо тісто, якщо воно зварилося, додаємо до зупи подрібнену зелень і вимикаємоємо вогонь.
Накриваємо баняк покришкою. Через пів години, коли всі смаки в квасолевій зупі стабілізуються, подаємо її до столу.
Ох, як же ж смачно!!!