Квашені білі (грузді)

Квашені білі (грузді)Сьогодні буду готувати одну із найулюбленіших моїх страв – квашені білі. Наголос робимо на останній склад, не путати з білими грибами. Їх ще називають в нашій місцевості білії, а в літературі —  груздь білий.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Квашені білі не можна назвати  самостійною стравою. Але в поєднанні з відвареною картоплею вони здатні створити неперевершену симфонію смаків. Про квашені білі, як чудову закуску, говорити не буду, бо ще припишуть мені агітацію за нездоровий спосіб життя.

Квашені білі (грузді) – підготовка до засолювання

Купуючи гриби на базарі, чи збираючи їх в лісі, переконуємося в тому, що вони не трійливі, не червиві і не перестарілі.  Якщо є в чомусь сумнів – в смітник!

Квашені білі (грузді)

Починаємо з того, що у грибів доволі низько обрізаємо ніжки, бо вони не мають ніякої смакової цінності. Далі гриби заливаємо водою на 2-3 години. З них відійде бруд і легко відчистяться пластинки з нижньої частини шапочки. Видаляти пластинки потрібно,  бо в них є білий сік, який надає білям специфічну гіркоту.

Квашені білі (грузді)

 

Зливаємо воду, повністю зчищаємо пластинки і бруд і плями на шапочці.

Квашені білі (грузді)

Це – найнудніша роботи. Найкраще чистити не ножем, а чайною ложечкою. Особливо, коли білі молоді і краї шапочок ще не випрямилися.

Квашені білі (грузді)

Почищені гриби перекладаємо в миску і заливаємо холодною водою. Мокнути в воді вони мають два дні. Як тільки на поверхні води появилася піна, воду треба обов’язково змінити. У мене виходило в спеку міняти воду тричі на день.

Квашені білі (грузді)

Коли ця стадія підготовки грибів уже завершена, готуємо посуд, в якому будемо солит білі. Це може бути скляна банка з широким горлом або емальований баняк. Відповідної банки у мене не було, тому квасила в баняку.

Квашені білі( грузді): інгредієнти

  • білі (грузді) – 1 кг;
  • сіль – 30-40 г;
  • дозрілий кріп з стеблом і суцвіттями;
  • листя вишні, хрону дуба;
  • часник – 1 головка;
  • перець чилі (за бажанням)

Квашені білі (грузді): технологія приготування

Дно баняка посипаємо сіллю, викладаємо кріп з суцвіттями, листя дуба, хрону та вишні і нарізаємо пластинками 1-2 зубочки часнику. Зверху — шар білів, посипаємо їх сіллю, додаємо кріп з суцвіттями, нарізаємо часник.  І так далі, поки не викладемо всі гриби. Якщо бажаєте білі гостріші, можна нарізати кілька шматочків (тоненьких) перцю чилі. Це вже за власними уподобаннями.

Квашені білі (грузді)

 

Останній шар грибів посипаємо сіллю, викладаємо кріп з суцвіттями та бадиллям, порізаний часник, листя, вишні, дуба і хрону.

Квашені білі (грузді)

 

Добре притискаємо гриби зверху руками і кладемо гніт. У мене це була тарілка і банка з водою.

Квашені білі (грузді)

Зверху накриваємо все чистою полотнинкою. І залишаємо киснути. На другий день, росіл підніметься і закриє тарілку. Якщо рідини замало, розчиняємо чайну ложку солі в склянці води в доливаємо в баняк з грибами.

Десь на третій-четвертий день в баняку появляться явні ознаки бродіння і характерний кислуватий запах. Раз в день знімаємо гніт і рухаємо гриби, щоб рівномірно прокисали.

На сьомий восьмий день гриби уже заквасилися, їх можна їсти.

Перекладаємо гриби у скляну банку, заливаємо росолом. Закриваємо банку поліетиленовою кришкою і ставимо в холодильник або в пивницю.

Квашені білі (грузді)

Для проби викладаємо трохи білів в тарілку, притрушуємо тоненькими кілечками цибульки і посіченим молодим кропиком, поливаємо домашньою соняшниковою олією.

Квашені білі (грузді)

 

 

Все, свято живота стартувало!!!!

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *