Літо – чудова пора, коли можна готувати страви на відкритому вогні. Риба, запечена в мангалі, сподобається всім, бо вона дуже смачна, з делікатним ароматом диму.
Риба – це смачно, а особливо – з мангалу!
У кого в сім’ї є рибалки, той мене зрозуміє. Весь час треба думати що з тою рибою робити. Найпростіше – віддати сусідам або почистити та кинути в морозилку, хай чекає свого часу.
Але на вимогу інших членів сім’ї, з улову таки доводиться варити юшку, запікати в фользі, смажити в клярі, тушкувати. Можу, коли є натхнення, можна приготувати рибу в апельсиновому соусі.
А от коли приходить літо, найкращий способ – готувати рибу на відкритому вогні в мангалі.
Звичайно, перед запіканням рибу необхідно замаринувати. Тоді вона буде смачнішою і ароматнішою. Ну що ж, починаємо!
Готуємо рибу в мангалі
Інгредієнти:
– короп – 2 шт. по 0,5 кг;
– оливкова олія -4 ст. ложки;
– соєвий соус – 4 ст. ложки;
– лимон – 1 шт;
– мед – 2 ч. ложки;
– часник – 4 зубочки;
– цибуля – 1 шт;
– приправа «Прованські трави»;
– сіль, перець червоний та чорний мелений – до смаку;
– гілочки петрушки, кропу,тимя’ну, розмарину.
Риба смажена на мангалі: технологія приготування
Чистимо рибу від луски, виймаємо нутрощі і зябра, добре промиваємо в проточній воді.
Готуємо маринад для риби:
Змішуємо в мисочці сік з половинки лимона, оливкову олію, соєвий соус, мед, «Прованські трави», сіль, мелений червоний і чорний перець, розчавлений часник.
З двох боків робимо на рибі надрізи. Густо намазуємо цією сумішшю тушку і залишаємо її на годинку-дві маринуватися. А ще краще – на цілу ніч.
Коли риба замаринувалася, а вогонь в мангалі прогорів, наповнюємо черевце риби гілочками зелені, подрібненою цибулею і часником, а в надрізи вкладаємо кусочки лимона.
Викладаємо рибу на змазану олією решітку і відправляємо в мангал смажитись.
Щоб риба не пригоріла, її потрібно часто перевертати.
Час приготування – до 15 хвилин.
Подаючи на стіл, виймаємо з черевця зелень. Риба, запечена в мангалі, чудово смакує з овочами та соусом ткемалі.