Цю смачну рибу греки називають ципурою Про її смак і корисні властивості можна писати і писати. Сьогодні приготуємо дораду по-грецьки. Процес приготування нескладний, а смак доволі несподіваний. А якщо додати оливки та келих доброго білого вина – вважайте, що свято вдалося.
Дораду в прованських травах ми вже готували. Вийшло дуже смачно! А сьогодні приготуємо дораду-ципуру так, як готують греки. Процес приготування нескладний, а смак доволі несподіваний. А якщо додати оливки та келих доброго білого вина, вважайте, що свято вдалося.
Дорада по-грецьки: інгредієнти
- дорада – 1 шт. ( 300г);
- часник – 1 зубок;
- цибуля – 1 шт;
- лимон -1 шт;
- зелень петрушки – 2 гілочки;
- оливкова олія -2 столові ложки;
- сіль, приправа для риби, мелений чорний перець
Дорада по-грецьки: технологія приготування
Дораду, перш ніж запекти в духовці, треба правильно підготувати.
Рибу почистити від луски, зябер, випатрати і добре вимити. Голову риби залишаємо. Обсушуємо паперовим рушником. Трохи присолюємо рибу зверху, але не сильно, бо сіль ще додамо до суміші з хлібними крихтами. Зсередини черевце натираємо сіллю та перцем.
Лимон ріжемо навпіл. Половину лимона нарізаємо тонкими кружальцями, З другої половини вичавлюємо чайну ложку соку в мисочку. Слідкуємо, щоб мисочку не попали кісточки лимона.
Очищені зубчики часнику розчавлюємо ножем. Так його аромат буде сильнішим. Дрібно ріжемо петрушку та цибулину.
Змішуємо в мисці блендером 2 ст. л. оливкової олії, лимонний сік, порізану петрушку, цибулю, сіль та перць до однорідності.
Сухарики білого хліба або булки роздроблюємо на доволі крупні крихти і додаємо їх в до олійно-лимонної суміші. Все залишаємо на кілька хвилин, щоб крихти набухли.
Панірувальні сухарі для приготування не підходять, бо утворится така собі каша.
Робимо на тушці риби скісні надрізи. Закладаємо в них кружальця лимона. Закладаємо лимон, розчавлений часник, гілочку петрушки в черевце риби.
Деко для запікання вистеляємо пергаментним папером для випічки. Довжина його повинна бути такою, щоб другою частиною рибу можна було накрити. Змазуємо папір олією. Викладаємо рибу на лист паперу і обкладаємо тушку підготованою сумішшю з крихтами і кружальцями лимона
Другою частиною пергаментного паперу закриваємо рибу зверху, але щоб між рибою і папером залишився простір. Щільно запаковуємо, щоб при запіканні всі випари залишилися всередині пакета. Якщо готуємо кілька рибин, кожну треба загорнути в окремий конверт.
Розігріваємо духовку до 180 градусів і запікаємо рибу 15-20 хвилин. Розкриваємо пакет і 5 хвилин прирум’янюємо крихтову шубку.
Перекладаємо рибу на тарілку, поливаємо зверху оливковою олією.
При бажанні можна і лимонним соком. Дорада по-грецьки, овочевий салат , оливки, добре біле вино – цього достатньо для гарного вечора в колі друзів.