Бурячки в соусі бешамель

бурячки в соусі бешамельТака простенька страва з буряка мене вразила своїм вишуканим шляхетним смаком. Отож, висновок – не все золото, що блищить, і не все, що просте в приготуванні є несмачне.

 

 

 

Історія, кухня, несподіванка

З цієї простенько страви починається серія рецептів на основі «Вегетаріанської кухні», написаної Ромуальдою Тарнавською у Косові і виданої у 1901 році у Львові.

Книжка має цікаву передісторію – в Косові доктор Апполінарій Тарнавський заснував свій знаменитий санаторій, як тоді називали – лічницю.

Він за допомогою дієти, сонячних і повітряних ванн та важкої фізичної праці лікував від ожиріння тодішню аристократію та знать.

Про лічницю доктора Тарнавського  і його дивакуваті методи лікування ходили цілі легенди. Колись, ще дуже давно, мені цю історію розповідала мама, вона ще застала часи Польщі.

А потім, коли я почала цікавитися старими галицькими рецептами, знайшла в Інтернеті підтвердження тих маминих оповідок.

І тут, я часто буває, доволі несподівано кулінарна  блогерка Вікторія Лисиця, рецепти якої є в нашій групі, скинула мені Інтернет-копію цієї цікавої книжки. За що я їй безмежно вдячна.

Історії лічниці доктора Тарнавського і кулінарній книжці його дружини Ромуальди буде присвячений окремий допис. Бо він потребує біль детального опрацювання

А сьогодні про бурячки. Що ми готуємо з них?. Найперше – це, звичайно, борщ і квас до борщу. А з квашених буряків готуємо шпундри. Хто не ще готував, щиро рекомендую! 

Звичайно, хрінові бурячки до м’яса, вінігрет, шухи і ще кілька салатів.

Коли вже зовсім ліньки щось з ними виробляти, – ложка сметани чи майонезу, дрібка солі і вже такий собі елементарний салатик вже готовий.

Чим мене вразили ці бурячки? Звичайно своїм смаком –

вишуканим і шляхетним. І зробив їх такими соус бешамель.

Що ж, беремось за справу!

Бурячки в соусі бешамель: інгредієнти

  • червоний буряк – 3-4 шт. (невеликі);
  • масло вершкове – 1 столова ложка;
  • борошно –  1 столова ложка з гіркою;
  • сметана – 2-3 столові ложки;
  • сік лимона – 1-2 чайні ложки;
  • сіль до смаку;
  • зелень петрушки або кропу.

Оскільки основна складова цієї страви  буряки – вони мають бути солодкими, без всякого стороннього смаку і запаху. Вибираємо невеликі, однакового розміру.

Сметану брала домашню, масло вершкове – 82%. Ні в якому разі не замінювати ні олією, ні маргарином, бо не отримаємо бажаного смаку.

Кількість лимонного соку залежить від кислості сметани і від того, наскільки солодкі буряки.

Бурячки в соусі бешамель: технологія приготування

Бурячки добре вимити в проточній воді.

Бурячки в соусі бешамель

Заливаємо їх водою, солимо і варимо до готовності. Далі їх охолоджуємо і чистимо

Бурячки в соусі бешамель

Нарізаємо бурячки брусочками.

Бурячки в соусі бешамель

На розігріту пательню викладаємо повну ложку вершкового масла,

Бурячки в соусі бешамель

розігріваємо і висипаємо борошно. Довго смажити не потрібно, достатньо, щоб борошно з’єдналося з маслом.

Бурячки в соусі бешамель

Бурячки в соусі бешамель

 Вливаємо в сковорідку сметану і швиденько все розмішуємо, щоб розійшлися грудочки. Все це робимо на дуже слабенькому вогні.  Можна за бажанням трішки посолити. Соус бешамель готовий.

Бурячки в соусі бешамель

Тепер у сковорідку до соусу перекладаємо порізані бурячки.

Бурячки в соусі бешамель

Все ретельно перемішуємо і скроплюємо лимонним соком. На слабенькому вогні,  акуратно помішуючи, витримуємо ще одну хвилинку.

Бурячки в соусі бешамель

 Пробуємо на сіль. Далі посипаємо дрібно порізаною зеленню петрушки або кропу і подаємо теплими до столу.

Ці бурячки в соусі бешамель можуть бути чудовим доповненням до варених або смажених яєць на сніданок.

Бурячки в соусі бешамель

А на обід можна подати з м’ясом замість гарніру.

Бурячки в соусі бешамель

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.