Така простенька страва з буряка мене вразила своїм вишуканим шляхетним смаком. Отож, висновок – не все золото, що блищить, і не все, що просте в приготуванні є несмачне.
Історія, кухня, несподіванка
З цієї простенько страви починається серія рецептів на основі «Вегетаріанської кухні», написаної Ромуальдою Тарнавською у Косові і виданої у 1901 році у Львові.
Книжка має цікаву передісторію – в Косові доктор Апполінарій Тарнавський заснував свій знаменитий санаторій, як тоді називали – лічницю.
Він за допомогою дієти, сонячних і повітряних ванн та важкої фізичної праці лікував від ожиріння тодішню аристократію та знать.
Про лічницю доктора Тарнавського і його дивакуваті методи лікування ходили цілі легенди. Колись, ще дуже давно, мені цю історію розповідала мама, вона ще застала часи Польщі.
А потім, коли я почала цікавитися старими галицькими рецептами, знайшла в Інтернеті підтвердження тих маминих оповідок.
І тут, я часто буває, доволі несподівано кулінарна блогерка Вікторія Лисиця, рецепти якої є в нашій групі, скинула мені Інтернет-копію цієї цікавої книжки. За що я їй безмежно вдячна.
Історії лічниці доктора Тарнавського і кулінарній книжці його дружини Ромуальди буде присвячений окремий допис. Бо він потребує біль детального опрацювання
А сьогодні про бурячки. Що ми готуємо з них?. Найперше – це, звичайно, борщ і квас до борщу. А з квашених буряків готуємо шпундри. Хто не ще готував, щиро рекомендую!
Звичайно, хрінові бурячки до м’яса, вінігрет, шухи і ще кілька салатів.
Коли вже зовсім ліньки щось з ними виробляти, – ложка сметани чи майонезу, дрібка солі і вже такий собі елементарний салатик вже готовий.
Чим мене вразили ці бурячки? Звичайно своїм смаком –
вишуканим і шляхетним. І зробив їх такими соус бешамель.
Що ж, беремось за справу!
Бурячки в соусі бешамель: інгредієнти
- червоний буряк – 3-4 шт. (невеликі);
- масло вершкове – 1 столова ложка;
- борошно – 1 столова ложка з гіркою;
- сметана – 2-3 столові ложки;
- сік лимона – 1-2 чайні ложки;
- сіль до смаку;
- зелень петрушки або кропу.
Оскільки основна складова цієї страви буряки – вони мають бути солодкими, без всякого стороннього смаку і запаху. Вибираємо невеликі, однакового розміру.
Сметану брала домашню, масло вершкове – 82%. Ні в якому разі не замінювати ні олією, ні маргарином, бо не отримаємо бажаного смаку.
Кількість лимонного соку залежить від кислості сметани і від того, наскільки солодкі буряки.
Бурячки в соусі бешамель: технологія приготування
Бурячки добре вимити в проточній воді.
Заливаємо їх водою, солимо і варимо до готовності. Далі їх охолоджуємо і чистимо
Нарізаємо бурячки брусочками.
На розігріту пательню викладаємо повну ложку вершкового масла,
розігріваємо і висипаємо борошно. Довго смажити не потрібно, достатньо, щоб борошно з’єдналося з маслом.
Вливаємо в сковорідку сметану і швиденько все розмішуємо, щоб розійшлися грудочки. Все це робимо на дуже слабенькому вогні. Можна за бажанням трішки посолити. Соус бешамель готовий.
Тепер у сковорідку до соусу перекладаємо порізані бурячки.
Все ретельно перемішуємо і скроплюємо лимонним соком. На слабенькому вогні, акуратно помішуючи, витримуємо ще одну хвилинку.
Пробуємо на сіль. Далі посипаємо дрібно порізаною зеленню петрушки або кропу і подаємо теплими до столу.
Ці бурячки в соусі бешамель можуть бути чудовим доповненням до варених або смажених яєць на сніданок.
А на обід можна подати з м’ясом замість гарніру.