Якщо ви хочете здивувати своїх рідних якоюсь незвичною, оригінальною і смачною стравою, можу вам прекомендувати – приготуйте шпундри. Це незвичний рецепт шпундрів я знайшла у Пані Стефи, він мене зацікавив. Приготувала, сподобалося, а тепер хочу поділитися з вами
Якщо привідкрити завісу історії…
Шпундри. Дивна назва, правда? Дивна, але щироукраїнська. Ще Котляревський, розповідаючи про бенкет Енея у Латина, так описує наїдки, що були на столі:
І зараз попросив до столу
Латин Енеєвих бояр,
Пили горілку до ізволу
І їли бублики, кав’яр;
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками,
Потім до соку каплуни.
Недарма кажуть, що все нове – то добре забуте старе. Ну що, заінтригувала? Ото ж бо!
Перечитуючи різні рецепти приготування цієї страви, я зацікавилася етимологією слова «шпундра». Вікіпедія дає пояснення: «Шпундра (шпундри) — давня українська народна страва зі смаженої свинини (підчеревини чи грудини), тушкованої потім із буряками в буряковому квасі». Подібне пояснення є і в тлумачному словнику Б. Грінченка.
Отже м’ясо – підчеревина або грудина. Власне підчеревину у нас і називають – шпондер, шпондра.. Думаю, що пазли склалися.
Як приготувати шпундри
Продукти:
-1 кг свинини (грудина, м’ясиста підчеревина або ошийок);
— 3 цибулини середнього розміру;
— 3-4 буряки середнього розміру;
— 200 г буряків з квасу;
— склянка бурякового квасу;
— сіль, перець, лавровий лист;
— головка часнику;
— 2 ст. ложки сметани;
— 1 ст. ложка борошна;
— приправа «Італійські трави»;
— кілька гілочок кропу, петрушки, селери.
— смалець або олія для смаження.
Рецепт шпундрів: послідовність приготування
М’ясо промити, нарізати шматочки розміром в пів сірникової коробочки.
Цибулю нарізати півкільцями. На сковорідці розігріваємо жир і викладаємо куски м’яса.
Обсмажуємо його зі всіх сторін. Додаємо до м’яса подрібнену цибулю і пропущений через часникодавку кілька зубочків часнику.
Тушкуємо м’ясо з цибулькою, солимо, перчимо.
Поки м’ясо тушкується, нарізаємо сирий буряк соломкою .
Буряк з бурякового квасу нарізаємо соломкою також.
Перекладаємо в банячок тушковане м’ясо, буряк, лавровий листок, вливаємо буряковий квас. Накриваємо покришкою і тушкуємо на слабкому вогні коло години.
Коли м’ясо і буряк стане м’яким, додаємо, до смаку сіль і перець, а також приправу «Італійські трави». Якщо буряки надто солодкі, можна додати ще бурякового квасу і часника.
В чашку всипаємо 2ст. ложки борошна, 2 ст. ложки сметани, трішки бурякового квасу і все ретельно розмішуємо, розбиваючи всі грудки.
Виливаємо все до банячка, розмішуємо, додаємо подрібнену зелень. Даємо закипіти. Все, шпудри готові.
Тепер ви знаєте як приготувати шпундри. Спробуйте, буде смачно!
Дуже цікавий рецепт, та ще й з такою історією. Автор не тільки вміє гарно куховарити, але і знає українську літературу. Респект. Страва дуже смачна, як борщ без рідини. Дякую!!!
Дякую. Я рада, що вам шпундри посмакували.