Початок літа… Дозрівають ягоди і фрукти… І як тут не приготувати знаменитий лікер «Різдвяник»! Чому лікер називають «Різдвяник»? Бо його подають до різдвяного столу, попередньо настоюючи шість місяців. А ще – він темний, як Різдвяна ніч, смачний та ароматний. І, звичайно, додає святкового настрою
То ж настав час його готувати. Готується він не за один раз, процес триватиме до осені, до закінчення ягідного та фруктового сезону. Незважаючи на те, що його приготування триває так довго, технологія виготовлення цього напою дуже проста і не займає багато часу.
Лікер «Різдвяник»: інгредієнти
Кількість не вказую, оскільки керуватимемося співвідношенням складників
– сезонні фрукти і ягоди;
– горілка або етиловий спирт;
– цукор.
Щоб лікер «Різдвяник» вийшов смачним і ароматним, необхідно використовувати якісні продукти. Фрукти і ягоди мають бути свіжими, спілими, без будь-яких ознак зіпсутості.
Алкоголь теж має бути відповідної якості – або етиловий спирт, розведений до 35-40 %, або якісна горілка.
Самогон категорично не рекомендується. Бо яким би він не був якісним, його специфічний запах може звести все нанівець.
Лікер «Різдвяник»: технологія приготування
Готувати “Різдвяник” можна кількома способами. Я подам той спосіб, я який для мене зручніший.
Для початку нам необхідно підготувати посуд, в якому будемо настоювати лікер, найкраще вибрати скляну бутлю з широким горлом і кришку до неї.
Кожну ягоду чи фрукти будемо закладати в бутлю , керуючись такими пропорціями: 1 частина фруктів+1 частина горілки+0,5 частини цукру. Якщо більш зрозуміло то можна сказати так – 1 склянка фруктів+1 склянка горілки+1/2 склянки цукру.
Якщо у нашому розпорядженні спирт, то його потрібно спочатку розвести. Для цього до 200 мл етилового спирту додаємо 300 мл води. Воду беремо дистильовану або кип’ячену. Перемішуємо і залишаємо на пів години, щоб відбулися всі хімічні реакції. Далі використовуємо за призначенням.
Отже для початку я засипала пелюстки троянди. З неї я також окремо готувала лікер трохи за іншою технологією.
Потім підійшла пора полуниць.
Далі буде шовковиця, червоні порічки, вишні, чорниці, малина, чорна смородина, виноград всі інші фрукти. З кісточкових фруктів обов’язково видаляємо кісточку.
Отже кожний шар фруктів засипаємо цукром і вливаємо горілку і гарно все перетрушуємо. Так робимо до тих пір, поки не наповниться бутля. Під час настоювання бутля має бути закрита кришкою. Ставити на сонце немає потреби, краще в якусь тихеньку місцинку, щоб не дай Бог не розбити. Якщо хочете зробити смак «Різдвяника» з вираженим смаком якоїсь окремої ягоди, додайте її більше – подвійну або потрійну порцію.
Десь за два -три тижні до Різдва настоянку треба процідити через дуршлаг, ягоди добре відтиснути і викинути. Отриману рідину кілька разів профільтрувати через марлю, складену у кілька разів, або спеціальні паперові фільтри.
Пробуємо настоянку на смак. Якщо вам вона видасться надто міцна, її можна розвести холодною кип’яченою водою. Якщо навпаки, заслаба, додайте алкоголю, а якщо замало цукру – зваріть трохи міцного цукрового сиропу і додайте його. Одним словом, таким чином доводимо лікер до потрібної нам кондиції.
«Різдвяник» можна зробити зі смаком пряностей. Для цього я частину вже готового лікеру переливаю в окрему банку і додаю до нього пряності – кілька плодів гвоздики, кусочки подрібненої палички кориці, кілька зірочок бадьяну і зернята кардамону. Коли чіпляєтcя застуда, келішок-другий теплого лікеру дуже гарно її лікує.
Практично готовий лікер в закритих банках виношу на холод, днів так на десять В ньому за якийсь час появиться осад. Ще раз профільтровую і розливаю по пляшках.
«Різдвяник» до свят готовий!