Гострий порічковий соус

 

Гострий прічковий соус

Цього року мій  арсенал гострих соусів до м’яса поповнився порічковим соусом. Хто не знає що таке порічки, пояснюю – це червона смородина.  Що сказати про гострий порічковий соус?   Він яскравого червоного кольору, смак — помірковано кислий і вираженою пікантний.                               

Гострий порічковий соус: з чим його їдять?

Порічковий соус відрізняється від вишневого і чорничного соусу, а тим більше, від соусу ткемалі. Він ні в якому разі не переб’є смак м’яса а, навпаки, ідеально розкриє і підкреслить його.

Гострий порічковий соус: інгредієнти

  • червоні порічки – 1 кг;
  • цукор – 10 столових ложок;
  • перець чорний горошком – 10 шт;
  • перець духм’яний – 5шт;
  • кориця мелена – 0,5 чайної ложки;
  • гвоздика – 5 шт;
  • перець червоний гострий мелений – 0,5 чайної ложки;
  • перець чорний мелений – 0,5 чайної ложки;
  • імбир мелений – 0,5 чайної ложки;
  • коріандр в зернах (потовчений) – 0,5 чайної ложки;
  • листок лавровий 1-2 шт;
  • сіль – 1 чайна ложка без верху;
  • гілочка розмарину або лаванди (за бажанням);
  • оцет бальзамічний (або фруктовий) – 1 столова ложка;

Пікантний порічковий соус: технологія приготування

Порічки очистити від листочків та плодоніжок і промити в проточній воді. Дати воді стекти. Перебити порічки блендером. А далі – найнудніша процедура — отриману масу перетерти через сито, щоб відділити м’якоть з соком від зерняток та шкірок.

Гострий прічковий соус

Переливаємо все в широкий баняк (щоб швидше випарувалась рідина), додаємо цукор, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь, хай легенько покипить хвилин 10. Час від часу помішуємо.

Кілька слів стосовно цукру. Порічки – ягоди доволі кислі. І цю кислість кожний сприймає по-своєму. Тож кількість цукру корегуємо на свій розсуд. Зрештою, як і інші інгредієнти.

 Відставляємо баняк з вогню. І залишаємо наш майбутній соус стигнути.  Чого майбутній? Бо ще не поклали  тих спецій, який з нього зроблять дійсно гострий порічковий соус.

Через кілька годин додаємо в холодну  порічкову масу всі спеції, інгредієнти, крім бальзамічного чи фруктового оцту.

Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо 10-15 хвилин. Пробуємо на смак. Але тут є маленький нюансик – перед пробою на смак ложечку соусу остудіть. Бо в гарячому порічковому соусі його гострота буде більша.

Гострий прічковий соус

Якщо на ваш смак порічковий соус недостатньо гострий, можна додати ще порізаного свіжого перцю чилі або меленого, солі чи якихось інщих спецій.

Цукор відкорегуємо після того, як додамо бальзамічний або фруктовий оцет. Оцет в даному випадку служить консервантом. Отже додали оцет і ще 2-3 хвилини хай покипить.

Далі стерильною ложкою розливаємо соус в простерилізовані баночки і закриваємо стерильними кришками. Перевертаємо догори дном до повного охолодження.  Після охолодження соус виходить доволі густим, тому жодних загущувачів до нього в процесі готування додавати не потрібно.

Гострий прічковий соус

Гострий порічковий соус чудово смакує з м’ясом та сиром, а технологія його приготування, як бачите, зовсім нескладна. Тож смакуйте на здоров’я.