Медовий торт і секрети його смаку

Медовий торт

Медовий торт за цим рецептом виходить дуже смачним та ароматним. Готується швидко, з простих і доступних продуктів, а його приготування не забирає багато часу. Тільки для цього треба знати певні секрети.

Пошук рецептів у старому записнику

Черговий раз, листаючи старий мамин нотес з переписами випічки, я наткнулася на медовий торт. Інгредієнти прості, дешеві і доступні, що немаловажно в нинішні часи.

Пригадую, що мама пекла цей торт, але я завжди, як кажуть, крутила на нього носом. Тому він не часто був на нашому столі.

Перечитуючи рецепт, я знайшла невідповідність – в рецепті написано вісім коржів, а мама випікала  чотири. Хм, чому? Чому  чотири – я зрозуміла пізніше, коли взялася за його випічку. Я таки випекла  8 коржів!!! Коли зібрала і скуштувала плоди своєї праці, то зрозуміла в чому був весь секрет смаку!!! Про це я розповім далі.

Але можу сказати впевнено: цей медовий торт попав в число моїх улюблених, з першого шматочка.

Медовий торт: інгредієнти

Кількість продуктів розрахована для 8 коржів діаметром 23см

Коржі

  • борошно пшеничне – 2 склянки;
  • яйця – 2 шт;
  • мед натуральний – 2 столові ложки;
  • цукор – ½  склянки;
  • масло вершкове – 50г;
  • сода – 1 чайна ложка.

Крем

  • сметана домашня або магазинна  більше 20% – 1л;
  • цукор – 1 склянка;
  • горіхи волоські мелені – 150 200 г
  • чорнослив ( за бажанням)

Медовий торт: технологія приготування

Пересіюємо борошно в миску, додаємо соду і перемішуємо. Далі до борошна додаємо мед, цукор, яйця і все замішуємо. Спочатку тісто міситься тугенько, бо інгредієнти такі, що тяжко з’єднуються з борошном. Ви не лякайтесь, тісто заміситься, тільки міситиметься трохи довше. Сформувавши колобочок тіста, ставимо його на добу в тепле місце, накривши плівкою В тепло, не на холод! Це важливо!!!

медовий торт

За цей час сода перебродить з медом і тісто стане пухким.

До речі, цей торт, точно так, як торт «Спартак», ще добрий тим, що коржі можна спекти заздалегідь, а при потребі перекласти і, оля-ля, торт готовий!  

Варіант – сьогодні місимо, а завтра печемо, має свої плюси, особливо для тих, у кого часу на домашнє господарство обмаль.

Отже тісто постояло в теплі добу, зробилося пухким.

медовий торт

Тепер ділимо його на 8 частин. Кожну частинку скатуємо в кульку і  формуємо корж. І отут я зрозуміла чому було 4 коржі, а не вісім.

Бо розтачувати це тісто, яке доволі липке, хоча і підсипаєш борошна, на стільниці доволі довго. і практично неможливо. Мама, з метою економії часу ділила на чотири коржі. Звичайно,  якщо перефразувати закон фізики – виграєш у часі, програєш в смаку.

Я собі полегшила роботу – вирізала з антипригарного пекарського паперу два круги по формі денця тортівниці.

медовий торт

І просто на ньому розтачувала тісто. Спочатку розтягала пальцями,

медовий торт

потім маленькою качалочкою з дитячого набору. Можна скористатися і склянкою.

медовий торт

Розтачувала тісто від центру до країв. Далі, разом з папером, клала на денце тортівниці і ножем обрізала нерівності,  наколювала вилкою поверхню коржа, щоб він при випіканні не втратив форму.

медовий торт

Корж випікала в духовці при температурі 180 градусів до 5 хвилин. Він повинен потемніти, але не почорніти, бо стане гірким.

Корж випікала в духовці при температурі 180 градусів до 5 хвилин. Він повинен потемніти, але не почорніти, бо стане гірким. Раджу орієнтуватися не на час в а на зовнішній вигляд коржа

медовий торт

 Поки один корж в духовці, швиденько формувала другий. Атипригарний папір використовувала кілька разів – двох кружечків вистачило на випікання всього торта.

Отакі прості хитрощі полегшують і пришвидшують випікання медового торта.

 Через кілька хвилин після випічки корж стає твердим. Але хай вас не лякає. Після перекладання сметанним кремом вони стануть дуже м’якими.

Медовий торт: готуємо крем, збираємо торт

Варіантів крему для перекладання медового торта є дуже багато. Але як на мене, найкращий баланс смаку це медові коржі, сметана, горіхи, чорнослив. Ну, і цукор, звичайно. Але важливо з ним не перестаратися.

У мене чорносливу не було, тому крем був тільки  сметанно-горіховий.

 Перекладаємо сметану в миску, додаємо цукор і збиваємо сметану до крутих піків. Горіхи потрібно змолоти в блендері, але не перетворити їх в кашу, бо втратиться смак.

Медовий торт

Всипаємо до збитої сметани мелені горіхи, але не всі. Десь жменю горіхів залишаємо для посипки верху торта і боків.

Медовий торт

Гарно перемішуємо збиту сметану з горіхами і перемазуємо коржі, верх і боки торта.  Верх торта і боки обсипаємо меленими горіхами.

Медовий торт

 Якщо є чорнослив , можна порізати його шматочками і викласти на коржі. Від цього смак торта тільки виграє. Але, якщо ви не любитель чорносливу або не маєте, то можна обійтися і без нього.

 Для посипки замість мелених горіхів можна подрібнити один корж і крихтою обсипати торт.

Медовий торт

Оздоблюємо торт відповідно до події і пори року.

Медовий торт

Медовий торт

Медовий торт

І, повертаючись до теми кількості коржів, – чотири товстеньких коржі не просочаться так ароматом і смаком крему, як вісім тоненьких. Вони будуть багато сухішими, а торт менш смачним. Ось і весь секрет медового торта!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.