Ніжний , ароматний, делікатної консистенції – це все про сирник. Безперечно, його можна сміливо віднести до найкращих десертів. Щоб сирник вдався, требв знати деякі тонкощі його приготування.
Ніби передмова
Існує безліч рецептів випікання цієї смакоти, але не всі вони вдалі. Якщо чесно, у мене, скільки я не бралася за випікання сирника, виходив не сирник, а якась сирна запіканка. Або шар сиру виходив якийсь заков’язлий, або тіста було стільки, що вже і сиру не хотілося.
Питання розв’язалося надзвичайно просто – моя найкраща сусідка Марушечка щедро поділилася своїм рецептом сирника, а він у неї виходив бажественнним і проколів у неї з сирником ніколи не було, зрештою, як і з іншою випічкою.
Ідеальний сирник: інгредієнти
Тісто:
– борошно – 2склянки;
– масло (маргарин) – 150 г;
– розпушувач для тіста – 2 чайні ложки;
– жовтки – 3шт;
– цукор – 150 г;
– ванільний цукор – 1 пакетик;
Сирний шар:
– кисломолочний сир – 1,200 кг;
– пудинг ванільний – 1,5 пачки;
– ванільний цукор – 1 пачка;
– молоко сире -1-2 склянки;
– яйця – 5 штук;
– цукор – 300 г;
– лимон – 1шт;
– соняшникова олія – 100 г
Білковий шар:
– білки – 3 шт;
– цукор – 100 г
Ідеальний сирник: технологія приготування
Перед тим, як почати всю цю сирну забаву, хочу дати кілька пояснень.
Перш за все, всі продукти повинні бути свіжі та якісні, кімнатної температури. Особливі претензії до сиру – він обов’язково має бути домашній, достатньо високої жирності, не надто мокрий. Курячі яйця повинні бути свіжі.
Коли розділяємо білок від жовтка, стараємося, щоб жодна капля жовтка не попала в білок, бо збити пишну піну не вдасться.
Сир можна перемолоти на м’ясорубці. Але я роблю таким чином: плануючи випікати сирник, на кілька годин ставлю сир в морозильну камеру. Коли сир замерзне, виймаю. Він розморожується і розсипається на дрібнюсінькі часточки. М’ясорубка так не перемеле.
Хто вчив в школі фізику, прекрасно зрозуміє чому так відбувається.
Підготовка тіста для сирника
Спочатку в мисці замішуємо тісто. Борошно січемо з маслом або маргарином, потім перетираємо руками в дрібну крихту.
Розділяємо жовтки трьох яєць від білків, блендером перетираємо жовтки з цукром і пачечкою ванільного цукру.
З’єднуємо борошно і жовтки, замішуємо тісто. Перекладаємо його на дошку і довго обминаємо, поки воно не стане податливим і пластичним.
Деко, розміри якого 26Х36, в якому випікатимемо сирник, викладаємо пекарським папером з антипригарним покриттям так, щоб утворилися бортики.
Тепер виймаємо з дека папір, розкладаємо його на стільниці і розкачуємо його тоненьким шаром по розмірах паперу.
Далі папір разом з тістом повертаємо в деко.
Готуємо сирну масу
Перекладаємо сир в миску, додаємо до нього 1,5 пачки ванільного пудингу, ванільний цукор і вливаємо сире молоко. Якщо сир дуже сухий, то даємо дві склянки молока, якщо мокрий – 1 склянку. Все добре перебиваємо міксером.
В окремій мисці збиваємо 5 яєць з 300 г цукру, сік одного лимона та 100 г олії.
Збиту суміш додаємо до сирної маси і все ще раз перемішуємо, щоб утворилася однорідна маса.
Перекладаємо сирну масу на тісто, вирівнюємо поверхню
і ставимо деко з сирником в попередньо прогріту до 180 градусів духовку. Час випікання сирника 1 година. Сирна маса за цей час майже загусне.
Поки сирник печеться, ми готуємо білкову масу. Збиваємо 3 білки з 100 г цукру до появи на поверхні піків.
Виймаємо сирник з духовки. Не треба переживати, що він спаде. Викладаємо ложкою піну на сирну масу, вирівнюємо її
і повертаємо сирник в духовку ще на 15 хвилин. За цей час піна стане тілесного кольору, з легким загаром.
Вимикаємо духовку і залишаємо в ній сирник до повного вистигання.
Холодний сирник перекладаємо на тацу і озброюємося гострим ножем.
В розрізі проглядається тонюсіньке тісто , покрите товстим шаром сиру ідеальної консистенції , а зверху на ньому тілесного кольору піна, на якій виступили дрібнесенькі крапельки роси. Не сирник, а суцільна поезія.
При бажанні можна зверху похляпати розплавленим чорним гірким шоколадом.
Філіжанка ароматної кави і шматочок цієї сирної смакоти – хай весь світ зачекає, бо задоволення неземне.
Марушечко, дякую!!!!!