Осінь – це благодатна пора, що дозволяє зробити наше меню дуже різноманітним. Прилавки ще рясніють свіжими овочами, а на м’ясних рядах з’явилася баранина.
Саме час приготувати що-небудь екзотичне.
А давайте – шурпу. Вона на Сході така ж популярна, як шашлик і плов.
Якщо ви не знаєте як приготувати домашню шурпу з баранини, тоді вам сюди.
Як приготувати домашню шурпу з баранини: вибираємо м’ясо
Для смачної шурпи дуже важливо правильно вибрати м’ясо, його має бути багато, ще і на кісточці. Оскільки бульйон повинен бути наваристим. До того ж шурпа – це суп, як солянка, два в одному – і перше, і друге. Тому великі шматки м’яса та овочі повинні плавати в невеликій кількості наваристого бульйону. І, звичайно, багато зелені, перцю і східних прянощів. Для шурпи найкраще підійде лопатки, шийка, реберця з м’ясом.
Шурпу можна приготувати двома способами: перший – коли всі інгредієнти попередньо обсмажуються, другий – без попереднього обсмажування. Ми розповімо як приготувати домашню шурпу без попереднього обсмажування складових, так вона виходить менше жирною. Адже сьогодні так модно рахувати калорії.
Як приготувати домашню шурпу з баранини
Інгредієнти:
– вода – 2 л;
– баранина – 0,5 кг;
– помідори – 3-4 шт .;
– морква – 1 (велика) – 1шт .;
– перець болгарський – 2-3 штуки;
– картопля – 5-6 шт .;
– цибуля ріпчаста – 2-3 шт .;
– гіркий перець – 1-2 шт .;
– часник – 3-4 зубки;
– томатний соус – 0,5 склянки
– сіль за смаком
спеції:
• готовий набір спецій для шурпи – 2 ч. Ложки.
або:
• зіра – 1 ч. Ложка;
• чабер – 0,5 ч. Ложка;
• орегано – 0,5 ч.ложки;
• куркума – на кінчику ножа;
• хмелі-сунелі;
• запашний і чорний перець горошком – по кілька штук;
• лавровий лист – 2 шт.
зелень:
• по кілька гілочок петрушки, базиліка, селери, кропу, кінзи.
Як приготувати домашню шурпу з баранини: технологія
Насамперед готуємо м’ясо. Його бажано замочити хоча б на 0,5 години в холодній воді, добре промити. Відокремлюємо м’ясо від кісток і нарізаємо на великі шматки.
М’ясо та кістки поміщаємо в каструлю, заливаємо холодною водою, виставляємо максимальний вогонь і доводимо до кипіння. Як тільки бульйон закипить, вогонь зменшуємо і знімаємо піну. У бульйон додаємо цілу цибулину, лавровий лист, зерна запашного і чорного перцю. На слабкому вогні варимо до тих пір, поки м’ясо не стане повністю готовим.
Поки бульйон на плиті, займемося овочами. Великими шматками нарізаємо моркву.
Почищену цибулю нарізаємо півкільцями.
Болгарський перець ріжемо великими смужками.
Помідори, якщо великі, розрізаємо на 8 частин, якщо дрібні – на 4.
Чистимо картоплю. Великі бульби розрізаємо на чотири частини, дрібні – навпіл.
Промиваємо в воді зелень і нарізаємо її.
Як тільки м’ясо готове, прибираємо з бульйону кісточки, доливаємо необхідну кількість води, додаємо моркву.
Через 5-10 хвилин в бульйон додаємо картоплю і сіль. Стежимо за тим, щоб вона не розварилася. Як тільки картопля стане напівм’яким, додаємо болгарський перець, помідори, гіркий перець і томатний соус. Гіркий перець краще додавати шматочками, контролюючи смак шурпи. Не всім подобається занадто пекучий смак.
Через кілька хвилин всипаємо все приправи, роздавлений часник і подрібнену зелень. Пробуємо на смак і, при необхідності, додаємо сіль і інші приправи. Накриваємо каструлю кришкою, через 20-30 хвилин шурпу можна подавати до столу.
Ось і ви знаєте як приготувати домашню шурпу з баранини. Варто уточнити – залишати шурпу на наступний день не варто, вона втрачає свій смак і аромат.
Треба сказати, що ще смачніша шурпа з баранини, яку готують в казані на багатті. Цей варіант ідеальний для дачі. Димок додає їй особливого аромату і смаку, а коло друзів – душевну атмосферу.