Риба в апельсиновому соусі – приклад того, як можна поєднати непоєднуване і отримати смачну і оригінальну страву
Ніби передмова
Не знаю як вам, а мені іноді хочеться приготувати страву з продуктів, на перший погляд, несумісних. Як не дивно, можна отримати досить екстравагантний і смачний результат.
Продовжуючи тему риби, буду експериментувати з рибою. На ідею мене наштовхнув рецепт з блогу Пані Стефи – риба в апельсиновому соусі. Хм, а чому б і ні … Головне, що всі інгредієнти під рукою.
Риба в апельсиновому соусі: яку рибу вибрати
Для рецепту Риба в апельсиновому соусі, як мені здається, найкраще підходить риба нежирна і без гострого своєрідного риб’ячого запаху. Скумбрія, масляна, хек залишаються без уваги, вони підійдуть для інших ідей.
Я свій вибір зупинила на дуже цікавій рибі – кінг кліп. За делікатний смак, що нагадує м’ясо креветки, її ще називають креветковой. Рибалки Нової Зеландії називають її морським вугром.
Кінг кліп хороший ще тим, що на ньому немає луски, її продають без голови і випотрошену. Загалом, робота з рибою зведена до мінімуму.
Риба в апельсиновому соусі
Інгредієнти:
– тушка риби кінг кліп, близько 600г;
– половинка лимона;
– 1 апельсин середнього розміру;
– 1 невелика цибулина;
– 1 столова ложка вершкового масла;
– 3-4 ложки пшеничного борошна;
– рослинна олія;
– чорний і червоний мелений перець;
– прованські трави;
– дрібка кориці;
– 50 г білого сухого вина.
– сіль;
Риба в апельсиновому соусі: послідовність приготування
Рибу треба добре вимити, відрізати плавники, розрізати і очистити черевце і ще раз добре промити. Розрізаємо тушку на порційні шматки і просушують їх паперовим рушником.
Шматки риби викладаємо в миску, солимо, перчимо, видавлюємо сік з половинки невеликого лимона і апельсина, додаємо прованські трави і дрібку кориці. Все перемішуємо і залишаємо рибу на 20-30 хвилин маринуватися.
Обмакуємо рибу в борошні.
Обсмажуємо її з усіх боків. Краще, звичайно, на оливковій олії. Але через при її відсутності, підійде і соняшникова.
Апельсиновий соус до риби
Невелику цибулину нарізаємо дуже дрібно. Апельсин бажано вибрати кислуватий. На тертці натираємо трошки шкірки. Потім її додамо до соусу.
Блендером м’якоть апельсина перетворюємо в пюре.
Розігріваємо в пательні вершкове масло, викладаємо на нього подрібнену цибулю і, помішуючи, тушкуємо до прозорості.
Додаємо чайну ложечку борошна, перемішуємо.
Виливаємо в сковорідку апельсинове пюре, натерту апельсинову шкірку і сухе вино. Якщо апельсин кислий, можна обійтися без вина, додавши 2 столові ложки води.
Якщо соус вам здається занадто кислим, додаємо трохи цукру. Загалом, смак соусу регулюємо на свій розсуд.
Викладаємо на тарілку ложку соусу, на нього рибу і поливаємо соусом зверху.
Риба в апельсиновому соусі на тарілці, біле сухе вино в келиху – екзотично і дуже смачно. Ідеальний варіант для романтичної вечері при свічках.