Картопляні зрази – страва дуже проста в приготуванні та варіативна в подачі до столу. Гарячими їх подають, як другу страву, з сметаною або грибовим соусом, холодними – як перекуску.
Начинка до картопляних зразів може бути найрізноманітнішою: м’ясна, грибова, овочева. Я пропоную зробити начинку з варених яєць та зелені.
Тісто готуємо картопляне, таке, як на палюшки чи картопляні котлети.
Картопляні зрази з зеленню та яйцем: інгредієнти
Картопляне тісто:
* картопля – 500-600 ;
* борошно пшеничне – 0,5 склянки;
* масло вершкове – 50 г;
* яйце – 1-2 шт;
* дрібка солі;
* олія для смаження.
Начинка :
* 4-5 яєць;
* сіль, перець до смаку;
* по кілька гілочок зелені кропу, цибулі, петрушки, часнику.
Картопляні зрази з зеленню та яйцем: готуємо тісто
Добре вимиту картоплю варимо в мундирах до повної готовності. Коли вистигне, чистимо її від лушпиння.
Мелемо на м’ясорубці або пропускаємо через прес. Якщо у вас залишилося вчорашнє пюре, можна використати його.
Додаємо до картоплі яйце, розігріте масло, сіль, борошно і замішуємо тісто.
Воно повинно бути дуже м’яким. Відкладаємо тісто відпочити і беремося за начинку.
Картопляні зрази з зеленню та яйцем: готуємо начинку
Чистимо зварені на круто яйця і подрібнюємо їх. До яєць додаємо дрібно порізану зелень. Солимо, перчимо до смаку.
Все добре перемішуємо. Начинка готова.
Картопляні зрази з зеленню та яйцем: формуємо і смажимо
Від тіста відщипуємо куски розміром з кулак і розтачуємо його на підсипаній мукою дошці до товщини 1,5-2 см. Вирізаємо за допомогою формочки або склянки кружечки діаметром 7-8 см.
На середину кожного кружечка викладаємо по десертній ложці начинки.
Акуратно защипуємо тісто, формуючи довгастий пиріжок.
Далі руками, притрушеними борошном, прокатуємо його в долонях і сплющуємо.
В сковорідку наливаємо не скуплячись олії, добре розігріваємо її і викладаємо зрази.
Зменшуємо вогонь і смажимо до золотистої скоринки з одного боку.
Перевертаємо підсмажені картопляні зрази на другий бік і продовжуємо смажити.
Гірка готових картопляних зразів уже красується на тарілці.
Поливаємо їх сметаною або грибовим соусом і кличемо всіх до столу.
Дуже смачно!
.