Запікаємо баранячу лопатку в рукаві

бараняча лопатка в рукавіЯкщо у вас є бараняча лопатка, пропоную вам приготувати страву, про яку краще, ніж «пальчики оближеш», не скажеш. Смак смаком, а запах – божественний. Бо це страва східної кухні, тому без пряних трав і гострих приправ не обійтися.

Бараняча лопатка в рукаві – підготовка м’яса

Для початку розберемося з тим, як підготувати баранячу лопатку до запікання. Гострим ножем видаляємо всі плівки і жирові прошарки. Робимо надріз і акуратно відокремлюємо м’ясо від кістки, намагаючись мінімально пошкодити його. М’ясо промиваємо у воді і просушуємо рушником. Попередня підготовка завершена.

Бараняча лопатка в рукаві

Інгредієнти:

бараняча лопатка в рукаві
– бараняча лопатка без кісточки;
– 1-2 головки цибулі ріпчастої;
– 3-4 зубки часнику;
– ¼ склянки сухого червоного вина;
– 1 великий апельсин;
– сік половинки лимона;
– 1 столова ложка солі;
– 1 столова ложка соєвого соусу;
– подрібнений лавровий лист,
– суха м’ята, зіра, перець мелений червоний і чорний, приправа «Прованські трави», куркума, кілька гілочок розмарину і базиліку;
– 1 столова оливкової або соняшникової олії.

Бараняча лопатка в духовці: технологія приготування

Перед тим, як відправити м’ясо в духовку, його необхідно замаринувати. Перекладаємо м’ясо в миску, додаємо подрібнену блендером цибулю, вино, сік лимона, сіль, соєвий соус, оливкову олію і всі пряні приправи. М’ясо гарненько натираємо, мнемо руками.

бараняча лопатка в рукаві

Гострим ножем робимо в м’ясі глибокі проколи, куди вставляємо шматочки часнику. Замариновану і нашпиговану баранячу лопатку відправляємо в холодильник на 1-2 дні

. Бараняча лопатка в духовці, може бути приготована різними способами:
– бараняча лопатка на грилі;
– бараняча лопатка в рукаві;
– бараняча лопатка в фользі.

Ми приготуємо баранячу лопатку в рукаві. Поясню чому. Не завжди можна на око визначити вік баранчика. Чим він старший, тим м’ясо жорсткіше. Оскільки запікання в рукаві не дозволяє рідині з м’яса випаруватися миттєво, воно на перших порах тушкується в власному соку, а вже потім починає запікатись. В результаті м’ясо виходить більш м’яким, але зверху покрите смачною хрусткою скоринкою.

Бараняча лопатка рукаві: запікання

Виймаємо м’ясо з холодильника, ще раз його гарненько перемішуємо. Апельсин ділимо на 8 частин.

бараняча лопатка в рукаві

Перекладаємо м’ясо, в рукав, обкладає його шматочками апельсина, «прикрашаємо» гілочками розмарину і базиліку.  Зав’язуємо кінці рукава, викладаємо на деко.

бараняча лопатка в рукаві

Духовка повинна бути прогріта до 180 градусів. Запікаємо баранячу лопатку 1,5 години. Після закінчення цього часу, відкриваємо духовку, розрізаємо пакет, розсовуємо його в сторони, включаємо гриль і продовжуємо запікати ще 10-15 хвилин.
Як тільки утворилася золотава скоринка, виймаємо м’ясо з духовки. Треба сказати, шо по всій кухні від страви розноситься фантастичний аромат.

На стіл бараняча лопатка подається цілим куском на блюді з овочами і зеленню. Нарізаємо її гострим ножем на порційні шматки і розкладаємо на тарілки всім присутнім гостям.

бараняча лопатка в рукаві
Ідеально до запеченої баранячій лопатці підходить соус Тобаско, гострий соус з вишні або соус з  ґоґодзів (брусниці).
Нарешті кілька слів про апельсини, які запікалися з м’ясом. Вони настільки смачні та ароматні, що на мій сором на стіл не потрапили. Ну, не змогла втриматися, каюсь, з’їла нишком.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.