Що за чудо авокадо?

авокадоАвокадо сьогодні вже не надто велика екзотика. Лежить собі на прилавку між буряками та огірками – не то фрукт, не то овоч, не то горіх,  не  то груша. Насправді фрукт – груша, але незвичайна – алігаторова.

 

 

 

Коли розрізати плід , побачимо в центрі кісточку, що нагадує горішок.  Сама м’якоть гарного ніжно-салатового кольору, масляниста на дотик. Коли пробуєш на смак – він якийсь ніякий. Тому, багото хто, спробувавши авокадо, розчарувавшись, не знає що з нього робити. І, взагалі, навіщо його купувати.

Користь авокадо

Перш за все, цей плід дуже калорійний: в 100 грамах авокадо аж 208 калорій! Тому м’якоть така масляниста. Жири в ньому надзвичайно корисні, що робить його продуктом-лідером у правильному харчуванні. Авокадо – рослинний аналог м’яса, джерело протеїну, тому дієтологи радять хоча би два рази на тиждень вводити його в своє меню.

Великий вміст клітковини та олеїнової кислоти, величезна кількість мінеральних речовин, мікроелементів та вітамінів зміцнить судини та серце, покращить пам’ять, зміцнить імунітет. А ще – подарує вашій шкірі молодість, зміцнить волосся та нігті. Бо калію в авокадо більше, ніж в бананах, а вміст вітаміну Е б’є всі рекорди. Надзвичайно  корисний авокадо жінкам, особливо в період вагітності та годування дитини груддю.

авокадо

Поживна м’якоть плоду – природний антиоксидант, який захищає клітини від патологічних змін. На додачу до всього авокадо – сильний афродизіак.

Як правильно вибрати авокадо

Щоб продукт приніс максимум користі, необхідно вміти правильно його вибирати, а також забезпечити належні умови зберігання.

Як і багато інших фруктів і овочі, авокадо надходять в продажу недозрілими. Плоди саме яскраво-зеленого кольору ми частіше бачимо на прилавках. Віддавайте перевагу авокадо з темною шкіркою, але без плям і вдавлень.

Оцінюючи якість плоду, найкраще звертати увагу на плодоніжки авокадо. ЇЇ необхідно видалити і подивитись на місце кріплення: воно повинно бути жовтавим або зеленуватим. Якщо коричневе, краще не брати.

авокадо

Спілий плід повинен бути на дотик дещо м’яким. Не біда, якщо плоди авокадо недозрілі.  При кімнатній температурі вони швидко дійдуть до кондиції. А якщо покласти поруч з яблуками, дозрівання пришвидшиться.

Якщо розрізати авокадо, його м’якоть за якийсь час потемніє. Щоб запобігти цьому, м’якоть варто скропити лимонним соком.

Як вживати авокадо

Маслянистість та поживність – основна фішка авокадо. Тому саме ці якості роблять його здоровою альтернативою різним бутербродним намазкам та начинкам до млинців. Цей плід чудово замінює майонез та сметану в салатах.

авокадо

Намазуємо на тост або скибку чорного хліба пасту з  авокадо, до якої можемо додати любі овочі, варені яйця, консервований тунець або лосось, твердий сир або бринзу, горіхи, порізані кусочки вареного м’яса, зелень… Зрештою, комбінацій може бути стільки, що всіх не перерахуєш!

авокадо

Якщо немає часу возитися з цими смаколиками, нарізаємо почищений від шкірки авокадо тоненькими скибочками, викладаємо на тост, скроплюємо соком лимона або лайма, по бажанню можна трішечки підсолитти і поперчити. Такий перекус додасть життєвої енергії надовго.

Косметичні властивості авокадо

На завершення потрібно додати кілька слів про косметичні властивості авокадо.

Достатньо змішати по одній столовій ложці м’якоті авокадо, сиру і меду. Нанести отриману кашку на обличчя на 15-20 хвилин. Процедуру варто робити 2 рази на тиждень на протязі місяця.

авокадо

Якщо часу не маску немає, почистивши авокадо,  маслянистою частиною шкірки добре намажте шкіру обличчя та рук. Через 15 хвилин змийте холодною водою, нанесіть живильний крем. Ваша шкіра засяє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.