Один із кращих рецептів приготування сібаса – це сібас, запечений в духовці, за рецептом, який я хочу запропонувати. Риба настільки ніжна, що вона просто тане в роті.
Сібас має відмінну репутацію. Тому страви з цією рибою завжди можна знайти в меню пристойного ресторану. В чому ж причина такої величезної популярності цієї риби?
Приготувавши сібаса любим способом: чи на парі, чи в духовці, чи на грилі, чи просто на пательні, він завжи зберігає свою ніжну текстуру і чудовий смак. В цій рибі рекордний вміст поліненасичених жирних кислот Омега-3 при дуже низькій калорійності, що робить її бажаною в раціоні прихильників здорового харчування.
Сібас – риба морська, в перекладі «сібас» означає морський окунь. Ловлять її в Східній Атлантиці, в Чорному та Середземному морях. Як правило, в супермаркетах продають сібас не морожений, а зберігають на льодяній крихті. Тому дуже важливо визначити свіжість риби.
Її можна визначити по зябрах – вони мають бути яскраво-червоного кольору, а очі – чисті, без мутної плівки.
Запечений сібас в духовці: інгредієнти
- сібас – 1 шт. (300 г);
- соєвий соус – 1 столова ложка;
- лимон – 1 шт;
- оливкова олія – 1 столова ложка
- часник – 1-2 зубки;
- сіль – ½ чайної ложки (без гірки);
- сухий розмарин (1 чайна ложка);
- приправа для риби – 1 чайна ложка;
- парика і чорний мелений перець – до смаку;
- кілька гілочок розмарину і тим’яну.
Печена картопля для гарніру:
- картопля – 3-4 шт;
- парика копчена мелена – 1 чайна ложка;
- оливкова олія – 1 ст. ложка;
- часник – 2 зубки;
- сіль – до смаку;
- тим’ян – кілька гілочок.
Запечений сібас в духовці: технологія приготування
Рибу чистимо як зазвичай: зішкрібаємо луску, виймаємо зябра та нутрощі добре промиваємо і обсушуємо паперовим рушничком. Робимо на тушці з обох боків скісні надрізи.
Далі готуємо маринад: в мисочку вливаємо оливкову олію, соєвий соус, сік з половини лимона, приправу для риби, сухий розмарин, паприку, сіль (якщо її немає в готовій приправі для риби), чорний мелений перець і все перемішуємо.
Вистеляємо деко, в якій запікатимемо рибу, фольгою. Фольги повинно бути стільки, щоб можна було нею закрити рибу зверху.
Викладаємо рибу на деко, обмазуємо її дуже щедро маринадом зсередини і зверху так, щоб достатньо маринаду попало в надрізи. В черевце вкладаємо розчавлений зубок часника, порізану половинку лимона, з якого вичавили сік , і гілочку зеленого розмарину. Зверху обкладаємо рибу гілочками розмарину та тим’яну.
Закриваємо рибу вільною частиною фольги і защипуємо її зі всіх сторін, щоб утворився такий собі закритий мішечок.
Відкладаємо деко з рибою, з хай собі маринується, а беремось готувати картоплю. Вона буде дуже смачна.
Почищену і помиту картоплю ріжемо впоперек на пластинки товщиною 1 см, не дорізаючи до кінця.
У мисочці змішуємо оливкову олію, сіль, копчену парику, розчавлений пресом часник. Кожну картоплину занурюємо в цей маринад, добре обмазуємо кожну картоплину, перекладаємо на окреме деко для запікання, обкладаємо гілочками тим’яну і ставимо на 20 хвилин в розігріту до 200 градусів духовку. Через 20 хвилин ставимо в духовку ще деко з рибою і печемо все ще 20 хвилин. Тобто картопля печеться 40 хвилин, риба 20 хвилин.
Перекладаємо рибу і картоплю на тарілку, нарізаємо кілька кружечків лимона, щоб при бажанні рибу докислити, а також овочі, які вам смакують.
Страва надзвичайно ароматна і дуже смачна.