Приготована за цим рецептом скумбрія здивує навіть тих, хто не любить цієї риби, несподіваним вишуканим гармонійним смаком.
Скажу відразу, що це не мій рецепт. Попався він мені на очі на сайті Євгена Клопотенка. Але я його рецепт дещо змінила на свій манер.
Якщо подивитися рецепти на моєму сайті, то можна побачити, там багато способів приготування скумбрії є багато.
Звичайно, бо ця риба є надзвичайно корисна. Про її користь написано в попередніх рецептах, тому повторюватися не буду. Багато хто, знаючи про її користь, уникають страв з скумбрії, бо вона має досить сильний риб’ячий дух. Якщо чесно, я його теж не терплю. Тому завжди підбираю рецепти, де цього запаху і присмаку немає. А ще полюбляю такі страви з риби, де немає кісток. В цьому рецепті ця деталь також врахована.
Запечена скумбрія: інгредієнти
- скумбрія – 1 шт;
- цибуля фіолетова – 3-4 шт;
- оцет фруктовий – 2 ст.ложки (або 1 ст. ложка 9% столового оцту);
- лимон – ½ шт;
- часник – 2 зубки;
- оливкова олія – 5 столові ложки;
- сіль, перець чорний мелениий, паприка, приправа для риби – до смаку;
- кілька гілочок розмарину або тим’яну
Запечена скумбрія: технологія приготування
Скумбрію розморозити, , відрізати голову і хвіст. Розрізати черевце, випатрати нутрощі і добре вичистити чорну плівку. Промиваємо під струменем води. Акуратно розрізати по черевцю до хвоста так, щоб спинка залишилася цілою. Виймаємо хребет і бокові кістки. Розкладаємо рибу на тарілці, трішки збризкуємо лимонним соком, можна і натерти цедри (при бажанні), солимо, перчимо, посипаємо приправою для риби. Залишаємо її маринуватися.
Почищену і помити цибулю нарізаємо півкільцями. Чому вибираємо фіолетову цибулю? Бо вона на смак делікатніша і солодша, ніж звичайна біла. А в цьому рецепті це важливо.
Якщо фіолетової цибулі немає, беремо білу, нарізаємо її, посипаємо трохи цукром, переминаємо і залишаємо хвилин на 10-15. За цей час її гострота вивітриться і вона стане солодшою.
На сковороді розігріваємо олію і перекладаємо на неї цибулю і порізаний грубими кусочками часник. При постійному помішуванні тушкуємо цибулю, щоб вона тільки зм’якла.
Доливаємо фруктовий оцет оцет і продовжуємо при помішуванні тушкувати далі, щоб оцет майже вивітрився. Знімаємо з вогню, хай вистигне.
Про фруктовий оцет хочу сказати окремо. Заготуйте собі його восени з різних плодів – це зовсім нескладно, але в кулінаріїї його не порівняти зі звичайним столовим оцтом з магазину. Смак страви з ним зовсім інший, набагато вишуканіший.
Вистеляємо деко для запікання фольгою з запасом. Половину цибулі викладаємо на фольгу.
На цибулю ставимо одну половинку скумбрії. На цю половинку викладаємо решту цибулі і кусочки часника,
а вільною половинкою тушки все прикриваємо. Цибулю гарно підправляємо і посипаємо зверху рибу сіллю та приправою. Поряд з рибою кладемо кілька гілочок тим’яну або розмарину.
Прикриваємо рибу зверху фольгою, защипуємо її краї і ставимо деко з рибою в розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин.
Далі викладаємо рибу на тарілку і даємо можливість їй охолонути.
Ріжемо рибу на порційні куски, оздоблюємо шматочками лимона і подаємо до столу. Все, страва готова.
Що вам сказати? Риб’ячий дух практично відсутній, скумбрія набула смаку дорогої риби, а цибулька божественна…
Готуйте, не пошкодуєте!