Спекти смачний домашній хліб – це так просто! Думаю, що під силу кожному. Вдалося мені, вдасться і вам!
Лінь як мотивація випікати хліб
Якщо чесно, мене ніколи не цікавило випікання хліба. Чому? Та навіщо собі заморочувати голову, якщо навіть в маленькій крамничці мого однокласника є завжди 3-4 види хліба, а в великому супермаркеті – не перерахувати.
То з чого все почалося? Як не дивно, до випікання хліба мене наштовхнула власна лінь. Карантин, вештатись містом небажано, а за якийсь час уже і не хочеться. А хліб закінчився уже тиждень тому.
З’їла би канапочку, а хліба немає, кусочок смачненького сальця з часничком, а хліба нема. Але ж у мене є борошно, дріжджі і Google!
З цього все і почалося. Я не могла собі уявити, що випікання хліба – це такий творчий процес, можна створювати дуже незвичні смаки такого звичного хліба.
Звичайно, я раніше випікала і багети, і булочки і навіть великодні паски, але хліб – то зовсім інша історія. Він може бути пшеничний, житній, гречаний, кукурудзяний, висівковий, зі спельти, з різними травами та насінням.
Тепер я вирішила піти далі – вирощую живу закваску, спробую спекти хліб на ній. Обов’язково поділюся враженнями від експерименту. А поки що – рецепт майже класичного хліба без всяких там заморочок.
Як спекти смачний хліб: інгредієнти
– борошно пшеничне – 200 г;
– борошно житнє – 150 г;
– спельта – 4 ст. ложки;
– висівки пшеничні – 2ст. ложки”
– насіння соняшника (почищене) – 2 ст. ложки;
– насіння гарбуза (почищене) – 2 ст. ложки;
– насіння кунжуту – 1 ст. ложка;
– « Прованські трави» або «Італійські трави» – -1 ст. ложка;
– цукор – 3 чайні ложки;
– сіль – 2 чайні ложки (без гірки);
– сухі дріжджі – 10 г;
– олія – 3 ст. ложки;
– вода – 250 мл
Як спекти смачний домашній хліб: технологія приготування
В миску просіюємо борошно пшеничне і борошно житнє. Додаємо, спельту.
До речі про спельту – це борошно грубого помолу із зерна дикої пшениці, яке надзвичайно корисне. Є джерелом незамінних амінокислот, нормалізує рівень цукру в крові, зміцнює нервову систему, сприяє зниженню ваги. Це те – що в край необхідне всім нам.
Додаємо до борошна дріжджі, цукор, сіль, олію. Все добре перемішуємо до однорідної суміші. Додаємо ароматні трави
Воду підігріваємо, вона повинна бути теплою, а не гарячою. Потрохи вливаємо в борошно воду. Все добре розмішуємо ложкою до однорідного стану. Консистенція борошна повинна нагадувати дуже густу домашню сметану.
Накриваємо миску рушником і ставимо в тепле місце.
Коли об’єм тіста збільшиться вдвоє, додаємо до нього всі види насіння.
Ложкою все добре вимішуємо.
Якщо тісто виглядає рідкуватим, можна його «припудрити» борошном. Змазуємо руки олією і вимішуємо тісто руками. Чим довше місимо, тим пухкішим буде хліб.
Ділимо тісто на 2 частини.
У підготовані форми для хліба перекладаємо тісто і ставимо в тепле місце, щоб тісто підросло ще раз.
Змазуємо верх хліба водою, посипаємо насінням і ставимо випікатися в духовку при температурі 200 градусів 40 хвилин.
Виймаємо хліб з форми, даємо йому охолонути. Гострим ножем нарізаємо скибки і насолоджуємося неймовірним смаком домашнього хліба.
Чим мені сподобався це хліб.? Він смачний, ароматний, пухкий, не кришиться і не сохне. За тиждень він не втратив своїх смакових якостей, хоч зберігався в на тарілці, прикритий рушничком.
Але це ще не кінець моїх пригод з хлібом. Якщо цікаво, слідкуйте!!! Буде ще!!!!