Як спекти смачний хліб

Як спекти смачний хлібСпекти смачний домашній хліб – це так просто! Думаю, що під силу кожному. Вдалося мені, вдасться і вам!

 

 

 

 

 

Лінь як мотивація випікати хліб

Якщо чесно, мене ніколи не цікавило випікання хліба. Чому? Та навіщо собі заморочувати голову, якщо навіть в маленькій крамничці мого однокласника є завжди 3-4 види хліба, а в великому супермаркеті – не перерахувати.

То з чого все почалося? Як не дивно, до випікання хліба мене наштовхнула власна лінь. Карантин, вештатись містом небажано, а за якийсь час уже і не хочеться. А хліб закінчився уже тиждень тому.

З’їла би канапочку, а хліба немає, кусочок смачненького сальця з часничком, а хліба нема. Але ж у мене є борошно, дріжджі і Google!
З цього все і почалося. Я не могла собі уявити, що випікання хліба – це такий творчий процес, можна створювати дуже незвичні смаки такого звичного хліба.

Звичайно, я раніше випікала і багети, і булочки і навіть великодні паски, але хліб – то зовсім інша історія. Він може бути пшеничний, житній, гречаний, кукурудзяний, висівковий, зі спельти, з різними травами та насінням.

Як спекти смачний хліб

Тепер я вирішила піти далі – вирощую живу закваску, спробую спекти хліб на ній. Обов’язково поділюся враженнями від експерименту. А поки що – рецепт майже класичного хліба без всяких там заморочок.

Як спекти смачний хліб: інгредієнти

– борошно пшеничне – 200 г;
– борошно житнє – 150 г;
– спельта – 4 ст. ложки;
– висівки пшеничні – 2ст. ложки”
– насіння соняшника (почищене) – 2 ст. ложки;
– насіння гарбуза (почищене) – 2 ст. ложки;
– насіння кунжуту – 1 ст. ложка;
– « Прованські трави» або «Італійські трави» – -1 ст. ложка;
– цукор – 3 чайні ложки;
– сіль – 2 чайні ложки (без гірки);
– сухі дріжджі – 10 г;
– олія – 3 ст. ложки;
– вода – 250 мл

Як спекти смачний домашній хліб: технологія приготування

В миску просіюємо борошно пшеничне і борошно житнє. Додаємо, спельту.

Як спекти смачний хліб
До речі про спельту – це борошно грубого помолу із зерна дикої пшениці, яке надзвичайно корисне. Є джерелом незамінних амінокислот, нормалізує рівень цукру в крові, зміцнює нервову систему, сприяє зниженню ваги. Це те – що в край необхідне всім нам.

Як спекти смачний хліб
Додаємо до борошна дріжджі, цукор, сіль, олію. Все добре перемішуємо до однорідної суміші. Додаємо ароматні трави
Воду підігріваємо, вона повинна бути теплою, а не гарячою. Потрохи вливаємо в борошно воду. Все добре розмішуємо ложкою до однорідного стану. Консистенція борошна повинна нагадувати дуже густу домашню сметану.

Як спекти смачний хліб

Накриваємо миску рушником і ставимо в тепле місце.

Коли об’єм тіста збільшиться вдвоє, додаємо до нього всі види насіння.

Як спекти смачний хліб

Ложкою все добре вимішуємо.

Якщо тісто виглядає рідкуватим, можна його «припудрити» борошном. Змазуємо руки олією і вимішуємо тісто руками. Чим довше місимо, тим пухкішим буде хліб.

Як спекти смачний хліб

Ділимо тісто на 2 частини.
У підготовані форми для хліба перекладаємо тісто і ставимо в тепле місце, щоб тісто підросло ще раз.

Як спекти смачний хліб
Змазуємо верх хліба водою, посипаємо насінням і ставимо випікатися в духовку при температурі 200 градусів 40 хвилин.

Як спекти смачний хліб Виймаємо хліб з форми, даємо йому охолонути. Гострим ножем нарізаємо скибки і насолоджуємося неймовірним смаком домашнього хліба.

Як спекти смачний хліб

Чим мені сподобався це хліб.? Він смачний, ароматний, пухкий, не кришиться і не сохне. За тиждень він не втратив своїх смакових якостей, хоч зберігався в на тарілці, прикритий рушничком.

Але це ще не кінець моїх пригод з хлібом. Якщо цікаво, слідкуйте!!! Буде ще!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.