Якщо ви хочете здивувати своїх рідних якоюсь незвичною, оригінальною і смачною стравою, можу вам прекомендувати – приготуйте шпундри. Це незвичний рецепт шпундрів я знайшла у Пані Стефи, він мене зацікавив. Приготувала, сподобалося, а тепер хочу поділитися з вами
Якщо привідкрити завісу історії…
Шпундри. Дивна назва, правда? Дивна, але щироукраїнська. Ще Котляревський, розповідаючи про бенкет Енея у Латина, так описує наїдки, що були на столі:
І зараз попросив до столу
Латин Енеєвих бояр,
Пили горілку до ізволу
І їли бублики, кав’яр;
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками,
Потім до соку каплуни.
Недарма кажуть, що все нове – то добре забуте старе. Ну що, заінтригувала? Ото ж бо!
Перечитуючи різні рецепти приготування цієї страви, я зацікавилася етимологією слова «шпундра». Вікіпедія дає пояснення: «Шпундра (шпундри) — давня українська народна страва зі смаженої свинини (підчеревини чи грудини), тушкованої потім із буряками в буряковому квасі». Подібне пояснення є і в тлумачному словнику Б. Грінченка.
Отже м’ясо – підчеревина або грудина. Власне підчеревину у нас і називають – шпондер, шпондра.. Думаю, що пазли склалися.
Як приготувати шпундри
Продукти:
-1 кг свинини (грудина, м’ясиста підчеревина або ошийок);
– 3 цибулини середнього розміру;
– 3-4 буряки середнього розміру;
– 200 г буряків з квасу;
– склянка бурякового квасу;
– сіль, перець, лавровий лист;
– головка часнику;
– 2 ст. ложки сметани;
– 1 ст. ложка борошна;
– приправа «Італійські трави»;
– кілька гілочок кропу, петрушки, селери.
– смалець або олія для смаження.
Рецепт шпундрів: послідовність приготування
М’ясо промити, нарізати шматочки розміром в пів сірникової коробочки.
Цибулю нарізати півкільцями. На сковорідці розігріваємо жир і викладаємо куски м’яса.
Обсмажуємо його зі всіх сторін. Додаємо до м’яса подрібнену цибулю і пропущений через часникодавку кілька зубочків часнику.
Тушкуємо м’ясо з цибулькою, солимо, перчимо.
Поки м’ясо тушкується, нарізаємо сирий буряк соломкою .
Буряк з бурякового квасу нарізаємо соломкою також.
Перекладаємо в банячок тушковане м’ясо, буряк, лавровий листок, вливаємо буряковий квас. Накриваємо покришкою і тушкуємо на слабкому вогні коло години.
Коли м’ясо і буряк стане м’яким, додаємо, до смаку сіль і перець, а також приправу «Італійські трави». Якщо буряки надто солодкі, можна додати ще бурякового квасу і часника.
В чашку всипаємо 2ст. ложки борошна, 2 ст. ложки сметани, трішки бурякового квасу і все ретельно розмішуємо, розбиваючи всі грудки.
Виливаємо все до банячка, розмішуємо, додаємо подрібнену зелень. Даємо закипіти. Все, шпудри готові.
Тепер ви знаєте як приготувати шпундри. Спробуйте, буде смачно!