Як правильно зварити смачний студенець

як правильно зварити смачний студенецьТрадиційно без студенцю або, як його ще називають, холодцю, не обходиться в Україні жодне застілля. Ви мені можете заперечите, але я виходжу з своїх гастрономічних уподобань, тому у ‘мене на святковому столі його присутність обов”язкова, як кажуть – must have! Бо студенець – то моя улюблена страва.

Кілька слів для мотивації

Багато хто відмовляється готувати студенець, мотивуючи тим, що то дуже часозатратна страва. Погоджуся з вами – так, часозатратна. Але ж студенець того вартує! Бо ж не кожний день ми його готуємо. Ну, десь так: на Великдень, на Різдво, на уродини. В кінці кінців – коли вже дуже забагнеться.

Отож, щоб студенець вдався і був смачним та прозорим, необхідно притримуватися кількох основних принципів. А саме – правильний вибір м’яса та теплового режиму. Про все це і піде далі мова.
Кілька слів про м’ясо. Студенець можна варити з свинини, курятини, індюшатини, телятини і воловини в різних комбінаціях. Звичайно, найсмачніший студенець виходить з різних видів м’яса. Мій улюблений студенець – з курятини і телятини. Можна ще додати індюшатину.

Як правильно зварити смачний студенець:

Курятину вибираю домашню, вона надасть студенцю неперевершений аромат, смак і колір. Найкраще, якщо це буде тушка півника. Бо півники більш жилаві – в вивар потрапляє більше желатину, він краще застигає. Лапки, якими півник міряє землю, не варто викидати. Їх відповідно обробляють, миють і дають у студенець. Для студенцю найкращі частини курятини – це гомілки, стегенця. Додаю, ще кусок грудинки, щоб студенець був м’ясним.

Як правильно зварити смачний студенець:
Телятина для студенцю – це м’якоть від гомілки, хвіст. Можна кусок грудинки разом з реберцями, прибравши жир. Тобто вибираємо ті частини, де є багато хрящів і фасцій, які в процесі варіння, виділять у бульйон желатин. Студенець добре затужавіє і не розповзеться при подачі його на стіл.

Як правильно зварити смачний студенець: інгредієнти

– телятина – 500 г;
– курятина – 1 кг;
– хвіст телячий – 1 великий, або 2 малі;
– цибуля – 1 шт;
– морква -1 шт;
– селера – ¼ частина;
– корінь петрушки -1 шт;
– лавровий листок 1 шт;
– по кілька зерен чорного та духм’яного перцю;
– невеличкий кусочок перцю чилі (за бажанням);
– 2-3 зубочки часнику;
– вода -4 л.
– дрібка солі, червоного та чорного меленого перецю – за власним саком.

Як правильно зварити смачний студенець: підготовка м’яса

Щоб студенець вдався, необхідно правильно підготувати м’ясо. Для цього заливаємо його холодною водою і витримуємо 2-3 години.  Після цього добре його вимиваємо, вичищаємо, щоб не залишилося згустків крові і пищиків на курятині.

Як правильно зварити смачний студенець:

Перекладаємо м’ясо в баняк, заливаємо його холодною водою. Ставимо на сильний вогонь, доводимо до кипіння.
На поверхні води утвориться багато піни.

Як правильно зварити смачний студенець:

Зливаємо цю воду повністю, м’ясо ще раз перемиваємо, баняк також

Як правильно зварити смачний студенець:

Далі заливаємо чисте м’ясо холодною водою  Знову ставимо на сильний вогонь, доводимо до кипіння. Як тільки в вода закипить, зменшуюмо вогонь до такої міри, щоб вода в баняку легенько рухалася. Невеличку кількість піни, що появиться на поверхні, знімаємо акуратно ложкою.

Як правильно зварити смачний студенець:

Все, наймарудніша робота в приготуванні студенцю завершена. Тепер потрібно почистити цибулину, морквину, селеру та петрушку помити і вкинути в баняк до студенцю. Студенець вариться у відкритому баняку, Вогонь дуже легкий. Рідина повинна не кипіти, а ледь рухатися.

Як правильно зварити смачний студенець: технологія

Як тільки об’єм бульйону в баняку зменшиться десь на 1/3, солимо і додаємо всі спеції, крім часнику. Пам’ятаємо, що бульйон не повинен кипіти, тільки рухатися. Це забезпечить його ідеальну прозорість.

Як правильно зварити смачний студенець:

Коли ж нарешті розкладати студенець в тарілки? Якщо капля студенцю буде липнути між пальцями, можна вважати, що страва уже зварилася. Але ще краще – кілька ложок рідини влити в тарілочку і поставити на холод. Якщо він добре затужавів, значить можна викладати в тарілки. А за одно і підкорегувати сіль та перець. Якщо все влаштовує, розчавлюємо кілька зубочків часнику (це за власним смаком), додаємо часник до бульйону і залишаємо його вистигати.

Далі виймаємо з бульйону м’ясо.

Як правильно зварити смачний студенець:Відділяємо м”ясо від кісток і розуладаємойого по тарілках

Як правильно зварити смачний студенець:

Бульйон проціджуємо через ситечко в окремий баняк. Розливаючи бульйон в тарілки, також скористаємося ситечком.

Як правильно зварити смачний студенець:

Перекладаємо тарілки з студенцем в холодильник, де вони будуть чекати свого зіркового часу.

Як правильно зварити смачний студенець:

З вказаної кількості продуктів у мене вийшло 5 пів порційних тарілок. Якщо раптом сталося так, що ваш студенець ніяк не хоче застигати, можна розчинити 2-3 чайні ложки желатину, додати його до бульйону, розмішати і тоді розливати в тарілки. Але, якщо що, то я вам того не підказувала. Ну, так, самі здогадалися))) Тататтададам!!!!

Як правильно зварити смачний студенець:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.