Яблучний пляцок з меренгою

Яблучний пляцок з меренгоюСезон яблучної випічки продовжується. Бо випічка з яблуками – це смачно, швидко і дешево. Дешево – це зовсім не не значить, що на виході отримаємо щось  примітивне.  Зовсім навпаки – смак пляцка дуже вишуканий.

 

 

Пропоную вам рецепт яблучного пляцка, який любій іншій яблучній випічці таки дасть фору на «мільйон», бо в ньому ідеально поєдналися надзвичайно смачне і розсипчасте   тісто, делікатна кислинка яблук та ніжна ванільна меренга.

Яблучний пляцок з меренгоюНе буду довго розповідати, бо краще один раз попробувати, ніж сто разів почути. Тож беремось до роботи!

 

Яблучний пляцок з меренгою: інгредієнти

Тісто:

  • масло або маргарин – 150 г;
  • цукор – 120 г;
  • жовтки – 4 шт;
  • борошно пшеничне – 250 г;
  • крохмаль – 3 столові ложки;
  • розпушувач для тіста – ½ чайної ложки.

Начинка

  • яблука — 8-10 кисло-солодких яблук;
  • цукор — 1-2 ст. ложки;
  • мелені сухарі або манка — 1-2 ст. ложки;
  • ванільний цукор – 10 г

Меренга

  • білки — 4 шт;
  • цукор — 3-4 ст. ложки;
  • ванільний цукор — 5 г

Яблучний пляцок з меренгою: технологія приготування

Для приготування тіста беремо масло або маргарин, даємо йому час , щоб воно розм’якло. Ріжемо його на кусочки і разом з цукром збиваємо міксером  до однорідного стану. Додаємо жовтки і продовжуємо збивати.

Яблучний пляцок з меренгою

Далі черга зв крохмалем, борошном та розпушувачем – всипаємо все до масляно-яєчної суміші і продовжуємо змішувати міксером.

Яблучний пляцок з меренгою

Обминаємо тісто руками. Якщо тісто вам здається рідкуватим, можна припудрити його борошном.  Тісто має бути дуже м’яким та пластичним. Сформуваши з тіста кульку, загортаємо його в харчову плівку і ставимо в холодильник. Там воно стане більш тугим.

Яблучний пляцок з меренгою

Тим часом чистимо від шкірки яблука і нарізаємо тоненькими шматочками.

Яблучний пляцок з меренгою

Кілька слів що до яблук: вибираємо яблука кисло-солодкі, не надто соковиті. Найкращим сортом може бути Золота ранета або Ранет Семиренка.

Нарізані шиматочки яблук посипаємо цукром, меленими сухарями або манкою, ванільним цукром, . Якщо яблука дуже соковиті, можна додати ложку крохмалю.

Яблучний пляцок з меренгою

Дно роз’ємної форми для випічки діаметром 24 см застеляємо антипригарним пекарським папером, бортики змазуємо маслом. Виймаємо тісто з холодильника і пальцями розділяємо тісто  по формі, формуючи бортики висотою  4 см.

Яблучний пляцок з меренгою

Посипаємо дно сухарями або манкою і викладаємо яблука. Легенько утрамбовуємо яблука ложкою.

Яблучний пляцок з меренгою

Ставимо в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Випікаємо корж з яблуками 40 – 45 хв. Бортики та яблука за цей час мають гарно зарум’янитись.

Яблучний пляцок з меренгою

 

Поки корж з яблуками в духовці, збиваємо білки до крутих піків, поступово додаючи цукор та ванільний цукор.

Виймаємо форму з духовки і викладаємо збиті білки зверху на яблука. Виглядає дуже гарно.

Яблучний пляцок з меренгою

Повертаємо форму з пляцком в духовку ще на 10-15 хвилин.  За цей час білки набудуть чудового «загару» і затужавіють.  Вони не повинні липнути до пальця. Тому можна зменшити температуру і досушити.

Яблучний пляцок з меренгою

Коли бажаний результат досягнутий, виймаємо яблучний пляцок з духовки, знімаємо бортики і повертаємо його в духовку, щоб він повільно охолов. Після того, як пляцок охолоне зовсім, на ньому виступають “сльози”.

Яблучний пляцок з меренгою

Ну, а далі? А що далі? Відрізаємо шматочок яблучного пляцка з меренгою і з філіжанкою ароматної кави насолоджуємося його неперевершеним смаком.

Яблучний пляцок з меренгою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.